Akcija pošumljavanja na Rujištu

Članovi planinarskih društava HPD Prenj 1933 Mostar i PSD Prenj Mostar organizovali su zajedničku akciju pošumljavanja na planini Prenj u blizini Mostara. Pošumljavalo se na lokalitetu Rujušta, koji je nastradao u požaru u kojem su uništeni hektari endemske munike.

Posađeno je oko 1700 sadnica crnog bora i munike. Akcija je realizovana zajedno sa Šumarstvom HNK, podružnica Mostar, koje je osiguralo sadnice za ovu akciju, te uz podršku Snježne kuće Rujište.

Šume imaju neprocjenjiv značaj za očuvanje životne sredine. Samo jedan hektar šume proizvede godišnje oko 800 tona kisika. Šuma može smanjiti temperaturu zraka tokom dana za više od 3°C, što je posebno značajno u ljetnim mjesecima. Šume sprječavaju eroziju, tako npr. jedan hektar bukve zadržava 500 tona vode.

Dva sata šetnje šumom značajno jača imunitet. Pored toga, boravak u šumi nas čini sretnijim i zbog prisustva bakterija sreće (Mycobacterium vacae).

Bez šuma nema ni našeg opstanka! Pa usprkos tome, gotovo svakodnevno svjedočimo nestanku šume ljudskim faktorom, požarima i sječom šume.


Ipak smo mi ti koji imamo odgovornost da brinemo o šumama. Zato bi kažu svaki čovjek za života trebao posaditi barem jedno drvo. Jer jedno drvo u toku dana može proizvesti kisika za 4 sobe, a apsorbirati 21 kg ugljičnog dioksida godišnje.

„Posadi drvo, ne budi panj! i vidimo se na sljedećoj akciji, nadamo se u još većem broju“, poručuju članovi ova dva planinarska društva.

Izvor: federalna.ba

Nema poruka za prikaz