Akcija pošumljavanja u Kaknju povodom Svjetskog dana šuma

Pripadnici mjesnih zajednica Općine Kakanj u saradnji s Općinom i Šumarijom izvršili su protekle nedjelje pošumljavanje lokaliteta Škomlići. Akcija je provedena u cilju obilježavanja i promocije Svjetskog dana šuma koji ranije nije bio organizovan zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. 

Osman Krzić, predsjednik MZ Ričica, jedan je od predstavnika kakanjskih mjesnih zajednica koji su svojim učešćem doprinijeli očuvanju ovog lokaliteta od pojave novih klizišta. 

„Okupili smo se da pošaljemo jednu pozitivnu sliku društvu u vrijeme ovih negativnosti, u vrijeme pandemije, da se mogu neke korisne stvari privređivati, kako za naše dobro tako i za dobro naše zajednice, istakao je Krzić.

Radi se o tradicionalnom projektu koji je, zbog epidemiološke situacije, ove godine uslovio manji broj predsjednika općine, ali i broj sadnica koje osigurava kakanjska Šumarija koja, kroz razne projekte, godišnje obezbijedi sadnju od 250 do 300 hiljada sadnica raznog drveća.

„Obezbijeđeno je 750 sadnica, u pitanju su sadnice bijelog bora, starosti dvije godine. Nalazimo se na širem lokalitetu Teševa na kojem imamo vještačkih zasada bijelog bora i onda smo i s obzirom na tip zemljišta odabrali sadnice bijelog bora“, ističe Emir Ibrahimspahić, rukovodilac PJ Šumarija Kakanj.

Iz Općine ističu da ovo nije jedini ekološki projekat, a posebno se ističe i projekat detektiranja i sanacije divljih deponija na području Kaknja. 

„Ove godine ne vjerujem da ćemo uspjeti isplanirati i organizovati manifestaciju kakvu smo imali svake godine da za jedan dan očistimo Kakanj, ali ćemo svakako uključiti mjesne zajednice, naše mještane i biti pomoć ispred Općine Kakanj“, poručio je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Ekološki  projekti od velike su važnosti za lokalnu zajednicu i očuvanje životne sredine za buduće naraštaje. 

federalna.ba

0

Nema poruka za prikaz