Al-Sisi postao meta ismijavanja i kritika na društvenim mrežama

Predsjednik Egipta Abdel Fattah al-Sisi postao je meta ismijavanja i kritika na društvenim mrežama zbog obraćanja kadetima vojne akademije iza neprobojnog staklenog štita, javlja Anadolu Agency (AA).

Objavljeni snimci Sisijevog obraćanja na ceremoniji na vojnoj akademiji privuklo je veliku pažnju među Egipćanima.

“Distanca između Sisija i kadeta je prevelika. Zar prvi redovi smotre ne bi trebali biti bliže i salutirati mu ili takvo nešto“, napisao je korisnik Twittera Tuna Ali.

Izvjesni Muhammed Ramadan postavio je pitanje kako je moguće da vrhovni komandant i vladar vojske na svečanoj smotri govori iza neprobojnog stakla i da li će odgovorni za taj scenario biti otpušteni.

Marko Rusi mu je odgovorio da se takvi ne otpuštaju sve “dok ima idiota koji vjeruju takvom scenariju“.

“Čovjek se svojim kadetima obraća iza neprobojnog stakla. Al-Sisi je uplašen“, napisao je Abu Izzeddin.

I izvjesni Nureddin je napisao da je simptomatično da Al-Sisi stoji više od 200 metara od kadeta i da stoji iza neprobojnog stakle te je dodao da je “izdajica uplašena“ i pred kadetima, a posebno pred potlačenim narodom.

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio još jedan Al-Sisijev snimak koji je izazvao pažnju korisnika, a riječ je o snimku na kojem egipatski predsjednik u sportskoj odjeći vozi bicikl i navodno slučajno pozdravlja i razgovara sa taksistom.

Nekoliko izvora tvrdi da je snimak napravila i objavila marketinška kompanija zadužena za propagandu egipatskog predsjednika.

Novi snimak sa vojne ceremonije je komentiran i sa pitanjima kako je moguće da se predsjednik plaši vlastite vojske, a predstavlja se kao obični građanin koji rado i ležerno razgovara sa sugrađanima.

Iako egipatski predsjednici poduzimaju pojačane mjere sigurnosti na vojnim ceremonijama već skoro četiri decenije, Al-Sisije je prvi koji se kadetima obratio iza staklenog štita i sa tolike udaljenosti.

Razlog za praksu pojačanih mjera je ubistvo bivšeg egipatskog predsjednika Anwara al-Sadata koje se dogodilo na vojnoj paradi u oktobru 1981. godine.

AA

Nema poruka za prikaz