Alarmantni podaci: Za 10 dana 362 osobe u Kantonu Sarajevo ostale bez posla

“Od 18. marta do danas broj nezaposlenih je porastao za 362. To su podaci nadležne službe za zapošljavanje i nisu nimalo optimistični”, kazao je Nurija Hodžić, pomoćnik ministra za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Epidemiologinja Aida Pilav je konstatovala da je epidemiološka situacija pod kontrolom i da je zatvoreno pet klastera.

“Jučer je u KS potvrđena još jedna zaražena osoba, ženska osoba starije životne dobi, njeno stanje je stabilno. U samizolaciji je trenutno 1.608 osoba, a izašlo ih je 384. U KS su do sada testirane 63 osobe, a pozitivnih je 10. Pratimo klastere. Moramo voditi računa da testiranja na zahtjev neće biti jer su mogući negativni rezultati ako se to ne desi u pravo vrijeme i onda možemo narušiti epidemiološki okvir. Pozivam sugrađane da postupaju po pravilima i da budu u kontaktima sa domovima zdravlja. Ukoliko poremetimo epidemiološku mapu, pogoršat ćemo i epidemiološku situaciju, a ona je za sada pod kontrolom jer smo zatvorili pet klastera. Nema mjesta panici”, kazala je epideiologinja Aida Pilav.

Prema naredbi Kriznog štaba FBiH danas će biti izvršena karantenizacija oko 100 državljana BiH koji dolaze iz Italije.

Iz MUP-a KS su kazali da su 124 osobe u samoizolaciji, te da ih 56 nije zatečeno na mjestu prebivališta.

“Zatečeno je 20 osoba koje su prekršile naredbu kretanja u toku policijskog sata.U toku su intenzivne aktivnosti na uklanjanju i smještanju migranata koji su na ulicama KS ili u privremnim smještajnim centrima u privatnoj režiji. Od jučer ujutro u Blažuj je odvezeno 300 migranata. Te aktivnosti se nastavljaju sve do momenta dok ne budemo taj dio populacije stavili pod kontrolu”, kazao je komesar Nusret Selimović.

Upozorio je da će sve osobe koje budu kršile samoizolaciju biti prisilno izolovane, a prvi objekat koji će služiti u tu svrhu je objekat Federalne uprave policije u Suhodolu.

Izvor: Klix.ba

Nema poruka za prikaz