Alarmantno i razočaravajuće: U Gimnaziju u Bosanskoj Krupi upisano samo 12 učenika

Sve manje upisanih učenika u prve razrede osnovnih i srednjih škola Unsko-sanskoga kantona posljedica je masovnog odlaska naših građana u zapadnoeuropske zemlje, ali i pada nataliteta. Bosnu i Hercegovinu napuštaju cijele porodice pa s roditeljima odlaze i učenici. O tome najbolje svjedoči primjer bosanskokrupske Gimnazije koju je nekada pohađalo čak šesnaest učeničkih odjeljenja, a danas samo četiri. Prošle školske godine nastavu su pohađala 102 učenika, a ove u prvi razred upisano je tek dvanaest učenika. Novoizgrađena školska zgrada učenicima još nije otvorila svoja vrata jer predstoji unutrašnje uređenje i opremanje a nastavu pohađaju u jednom dijelu Druge osnovne škole Bosanska Krupa.

Nema učenika

Već nekoliko godina traje izgradnja nove zgrade Gimanzije u Bosanskoj Krupi. Kada se započelo s njenom izgradnjom niko nije mogao ni pretpostaviti da će i ovaj dio USK-a napustiti brojne porodice a s njima i veliki broj učenika koji bolji život traže u zapadnoeuropskim zemljama. Ovu školu nekada je pohađalo šesnaest učeničkih odjeljenja a danas četiri dok se ove školske godine u prvi razred upisalo samo njih 12. Uz iseljavanje, razlog drastično smanjenog broja učenika je sve slabiji interes za ovu školu, a veći za upis u druge srednje škole, primjerice u Bihaću, kaže direktorica Gimanzije Semira Sedić i dodaje kako je za razliku od susjedne Hrvatske u kojoj sve više učenika upisuje Gimanziju, u Bosni i Hercegovini općenito opao interes za ovu školu. -Sad imamo trenutno 12 učenika. To su sve odlični učenici s prosjekom 5,0. Imamo veoma dobru djecu samo s njima treba raditi, još dalje dorađivati, izuzetno dobru. Sad smo imali tri učenika generacije. Ja bih pozvala sve naše učenike koji su možda još u dilemi, ili koji su otišli u bihaćku Gimnaziju da znaju da ovdje imamo prvi razred. Objavili smo to i na službenoj stranici škole, da dođu da se upišu, da ne putuju jer to su učenici koji stvarno žele studirati, koji su dobri, kaže Semira Sedić, direktorica Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi. S dvanaest upisanih učenika u prvi razred, Opću Gimnazija u Bosanskoj Krupi ove školske godine pohađati će osamdeset učenika. Zbog štrajka prosvjetnih radnika, gimnazijalci, izuzev učenika završnih razreda, još nisu sjeli u školske klupe. Direktorica Sedić se nada da će u narednom periodu ovu školu upisati još jedan broj učenika, pišu Krupljani.ba. 

Treba puno novca

U bosanskokrupskoj Gimnaziji se susreću i s problemom tehnološkog viška zbog čega su profesori u obavezi da svoju normu dopunjuju radom u drugim školama. Stoga, ni jedan profesor u Gimnaziji nema normu pa ih je svih petnaest na listi tehnološkog viška. Već deset godina rade u iznajmljenom prostoru jer novoizgrađena zgrada još nije useljiva. -Aplicirala sam na četiri projekta za dovršetak unutrašnjih radova u zgradi, međutim, to je ogroman novac. Jednostavno sam dobila odgovor da je škola sanirana. Ima mnogo divnih prostorija. Ovo je jedna savremena zgrada ali projekti su odbijeni iz razloga što treba mnogo novca, kaže direktorica Sedić. Unutrašnjost zgrade Gimanzije bi se mogla urediti i zahvaljujući javno-privatnom partnerstvu, što je kako kaže direktorica Sedić, zakonom dozvoljeno – da neko, na primjer, uloži niovac u zgradu, da je dovrši pa da je mi koristimo u jednoj smjeni vezani ugovorom, na pet ili deset godina, to bi mogli, ali nema još uvijek ništa od toga, na žalost. Još uvijek je neizvjesno hoće li i kada nova zgrada Gimnazije u Bosanskoj Krupi učenicima otvoriti svoja vrata. Nastava se trenutno odvija u Drugoj osnovnoj školi Bosanska Krupa a u posljednje vrijeme sve je manje učenika tako da je budućnost ove školske zgrade zaista neizvjesna.

Nema poruka za prikaz