Alija Izetbegović i Antonio Guteres dobitnici ovogodišnje nagrade “Mostar Peace Connection”

Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara ove godine nagradu “Mostar Peace Connection” posthumno će dodijeliti prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću i generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Antoniju Guteresu (Guterres).

U Mostaru će 23. jula biti održana tradicionalna manifestacija “Mostar ne zaboravlja prijatelje“, kojom Centar za mir i multietničku saradnju s građanima, aktivistima i prijateljima Mostara, obilježava 15. godišnjicu obnove Starog mosta i 18. godišnjicu vlastitog društvenog angažmana.

Laureat međunarodne nagrade „Mostar Peace Connection“ mostarskog Centra za mir i multietničku suradnju, koja se dodjeljuje za doprinos zbližavanju civilizacija i kultura svijeta, ove godine je glavni sekretar UN-a Antonio Guteres. Iz Ujedinjenih naroda u Njujorku Centru za mir je stigla potvrda da glavni sekretar s poštovanjem i zahvalnošću prihvata to priznanje.

Nagrada „Mostar Peace Connection“ zasniva se na teškim iskustvima i iskušenjima kojima je Grad Mostar bio svjedokom na kraju 20. stoljeća. Dodjeljuje se svake godine za civilizacijska postignuća laureatima iz cijelog svijeta, najrazličitijih profila i zanimanja, a koji su u raznim područjima djelovanja i na različite, ali u širokoj javnosti prepoznatljive načine doprinosili miru i multietničkoj saradnji, saopćeno je iz Centra za mir i multietničku saradnju.

Svečanost kraj Starog mosta 23. jula bit će i u znaku dodjele tradicionalnih priznanja „Mimar mira“ zaslužnim pojedincima koji su na prepoznatljiv način, u sredinama gdje rade i djeluju, doprinosili afirmaciji mira, pomirenja, društvenog dijaloga i širokom spektru humanističkih djela i ciljeva, najavili su iz Centra za mir i multietničku suradnju.

0
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare