Alma Zadić, Bosanka u Vladi Austrije: Ja imam tri identiteta

Alma Zadić, prva ministarka porijeklom iz BiH u Vladi Austrije, govorila je o tome kako se našla na udaru desnice i kako je javnost ustala u njenu odbranu, ali i o svom radu i planovima, identitetu…

“U trenutku kada su najavili da ću postati član Vlade Austrije krenula je velika kampanja protiv mene, pogotovo kampanja sa desničarske, ekstremne strane. Martin Sellner je poznato ime i uz njega je dio ekstremnih desničara pokrenuo tu kampanju”, istakla je Alma Zadić, rođena Tuzlanka, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Ona je prva osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine i sa migrantskim backgroundom u Vladi Republike Austrije. Prisjeća se u nastavku kakvog je odjeka imalo njeno imenovanje u kabinet premijera Sebastiana Kurza, gdje je preuzela resor pravosuđa.

“Došlo je do prijetnji, međutim, veliki dio Austrije se digao na noge i rekao da stoji iza mene. To je bio veliki i snažan znak, ne samo za mene i Vladu, nego i za veliki broj mladih ljudi koji nisu rođeni u Austriji, a koji tamo rade i koji su mnogo doprinijeli toj zemlji”, rekla je Zadić.

Ona je i najmlađa ministrica u historiji ove zemlje. Iz Tuzle je izbjegla u Beč 1994. godine, treće godine rata u BiH. Pravnica je po struci, a studirala je i u New Yorku na Univerzitetu Columbia.

Nakon povratka iz SAD-a, radila je kao advokatica.

Odgovorila je na pitanje da li je njen izbor na ministarsku funkciju u isto vrijeme priznanje za mnoge mlade koji su zbog rata morali otići iz svojih zemalja.

“Sigurno jeste. Jak signal pogotovo za mlade ljude koji su morali ostaviti svoju domovinu, koji su došli u Austriju i svojim radom pokazali da su se integrirali. Mislim da je to veoma snažna poruka da im se pokaže da su i oni dio austrijskog društva”, istakla je Zadić.

Govorila je i o tome šta napraviti kada je u pitanju govor mržnje, na koji ni Austrija nije imuna.

“Mi smo danas imali veliki sastanak, svi ministari pravosuđa u Evropskoj uniji, i to je veliki znak. Zajedno ćemo raditi protiv mržnje na internetu, jer ta mržnja dovodi do rasizma, raspada zajedničkog života… Važno je da se u cijeloj Evropskoj uniji zajedničkim snagama borimo protiv toga”, rekla je Zadić.

S obzirom na to da je Austrijanka-Bosanka, odgovorila je na pitanje koji je njen identitet i kako održava kontakte sa familijom u Bosni i Hercegovini, Tuzli.

Identitet je vrlo interesantno pitanje. Dosta sam o tome pričala i prije moje političke karijere. Za sebe kažem da imam tri identiteta – da sam Austrijanka, Bosanka i državljanka Evropske unije. Mislim da je to veoma važno za sve ljude koji su napustili svoju domovinu iz različitih razloga, da osjećaju da su svi identiteti dio njih. Jednom godišnje idem u Bosnu zato što mi u Tuzli, mom rodnom gradu, još uvijek živi rodbina koju posjećujem”, naglasila je Zadić.

Kompletan intervju s Almom Zadić možete pročitati OVDJE.

Nema poruka za prikaz