Ambasador Austrije: Uvijek ćemo podržavati BiH, osuđujem negiranje ratnih zločina

Ambasador Austrije Alexander Marschik je govoreći na skupu pred Vijećem sigurnosti UN-a kazao kako će u svom govoru nastojati pojasniti zbog čega je uloga visokog predstavnika u BiH važna.Na samom početku se osvrnuo na to da je i sam Valentin Inzko porijeklom iz Austrije i da je ova država tokom rata, a pogotovo nakon potpisivanja uvijek stajala iza BiH.

“Dejtonski mirovni sporazum je zaustavio stradanja i rat u BiH. Tokom njegovog trajanja mnogi su izbjegli u Austriju te je ona postala njihova nova država u kojoj su pronašli spas. Među njima je bila i Alma Zadić koja je izbjegla iz Tuzle i sada je austrijska ministrica pravde”, kazao je Marschik.

Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma te 1995. godine počeo je novi period za BiH, nastavio je Marschik, a zatim su formirane institucije među kojima je bila i ona visokog predstavnika čiji je zadatak da doprinosi stabilnosti i miru.

“Austrija je također u svemu tome pomogla i mnoge države i institucije su podržale postojanje OHR-a, a i sam Dejton je zahtijevao globalnu stabilnost i mir”, dodao je.

Kako je dalje dodao, postoje mnogi problemi s kojima se BiH suočava što dodatno usporava njene reforme i napredak. Među najvećim problemom je naveo nepovjerenje u vlast i netrpeljivost koju političari izazivaju.

“Osim nepovjerenja građana u političare, zatim sukoba koji nastaju među političkim grupama, ističem i to da u BiH ne postoje jednaka prava manjina koje ne pripadaju konstitutivnim narodima. Također, često se suočavamo s negiranjem rata i zločina koje je on donio, to osuđujem i smatram da je to nešto što se mora posebno razmatrati”, naglasio je.

Na kraju je poručio da je 1995. godine BiH napravila veliki korak, ali da svi u njoj zajednički trebaju raditi na njenom napretku.

“Austrija je podržavala i uvijek će podržavati njen napredak. Međutim, 25 godina nakon Dejtona naša država je u Evropskoj uniji, a BiH nije. Zato je bitno zajednički raditi na savladavanju navedenih izazova i zadobiti povjerenje mladih da ostaju u BiH i jačaju je na daljem evropskom putu. Iskreno se nadam da će i BiH uskoro krenuti tom putanjom ka EU i Austrija će je u tome podržati”, zaključio je Marschik.

Osim ambasadora Austrije, svi ostali koji su se obraćali nakon njega su oštro osudili Dodikov govor i uvrede Inzku. Među njima su bili ambasadori Italije, Kenije, Indije, Irske i Norveške.

Nema poruka za prikaz