Amer Javoraš mladi umjetnik iz Kaknja: Podrška je kao neko gorivo koje te pokreće i koje ti daje snagu da budeš još bolji

Naime, Amer Javoraš se bavi glumom već sedam godina, a iza njega stoji veliki broj uspjeha. Učenik je gimnazije “Muhsin Rizvić” u Kaknju i završava četvrti razred.

Za Visoko.co.ba piše Dalila Brkić

Iako ima samo osamnaest godina brojni uspjesi koji su iza njega na raznim poljima svjedoče o njegovom raznolikom talentu, a to je bio i povod za intervju.

Zanimljivo je da je Amer inspiraciju za glumu pronašao u crtićima.

“Još kao mali volio sam crtiće i heroje, oni su me uvijek inspirisali pa sam poželio da jednog dana i ja postanem superheroj. Ideja za glumu nije došla odmah, pronalazio sam se baš dugo u različitim poljima i onda našao ljubav do kraja svog života”, navodi na početku intervjua za Visoko.co.ba.

Govoreći o svom prvom uspjehu ističe kako mu je podrška bila najvažnija, te da je zahvalan na tome što je ima u svojoj lokalnoj zajednici.

“Prvi veći uspjeh je bila predstava “Smiješna bajka”, te je ona nekako bila vjetar u leđa da nastavim dalje. Podrška igra veliku ulogu, ona je kao neko gorivo koje te pokreće i koje ti daje snagu da budeš još bolji. Najveću podršku sam imao od svog mentora Mirze Bajramovića. Pored njega, moje dvije sestre su bile uz mene svaki put. Preslušavale bi me kada sam vježbao tekstove, ispravaljale me i bile moj oslonac, dok su roditelji bili skeptični. Kako je odmicala predstava za predstavom pomirili su se sa činjenicom da njihov sin neće biti inženjer ili doktor, nego da jednostavno želi živjeti sretno sa svojim izborom”, kaže nam Amer.

Napominje da je imao dva velika projekta na kojima je vrijedno radio. Prvi je režija za predstavu “Dolls”, kojom se borio protiv nasilja u društvu.

“To iskustvo nikad neću zaboraviti, bilo je jako teško i naporno, ali ishod je bio mnogo jači pa se sav umor zaboravio. Ponosan sam što sam imao priliku da radim sa dvanaest srednjoškolaca, od kojih nekolicina prvi put staje na daske koje život znače”, dodaje Amer.

Drugi veliki projekat jeste kratki fim za Internacionalni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma VIVA FILM FESTIVAL, u Sarajevu. Amer je svoj rodni grad Kakanj obogatio sa trećim mjestom, za film pod nazivom “Stop diskriminaciji”.

“Svjestan sam da u našem vremenu postoji mnogo diskriminacije, a o njoj se jako malo priča. Ideja nije došla lako, te sam nakon dugo vremena jednostavno rekao da će naziv filma biti upečatljiv i jasan, te će odavati jaku pouku. I tako sam došao do ideje da se film zove Stop diskriminaciji“, ističe Amer, te dodaje:

https://youtube.com/watch?v=xp4cJuIJRGw%2520frameborder%3D0%2520allow%3Daccelerometer%3B%2520autoplay%3B%2520encrypted-media%3B%2520gyroscope%3B%2520picture-in-picture%2520allowfullscreen

“Najveći izazovi i sva ljepota ovog posla jeste prelaženje iz karaktera u karakter”.

Pored toga što smatra da gluma nema nekih mana koje utječu na život van pozornice, navodi ono pozitivno što bi izdvojio.

“Savjet za sve mlade koji se žele baviti nečim jest da pokušate. Ništa ne možete izgubiti, samo možete dobiti. Iako to ne bude onako kako ste zamišljali, barem ste pokušali i neće vas gristi savjest da niste probali”.

Za kraj, ističe kako je i pored svih zanimanja najvažnija osobina koju je susreo dobrota, te da na tome istrajava kroz sve svoje aktivnosti.

“Osobina koju bih ja izdvojio jeste biti dobar čovjek. Jedino tako možeš pobijediti sve nedaće i jedino tako možeš uspjeti”, zaključuje Amer.

Od glume, dodaje, neće odustati, jer se pronašao u tome i kako je već naveo to je njegova ljubav do kraja života.

 

*Tekst autorice Dalile Brkić nastao je u okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički realiziraju Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice i redakcija portala Visoko.co.ba.

Projekt je podržan od USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), a kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Otvorena mreža.

 

Visoko.co.ba/Dalila Brkić

Nema poruka za prikaz