Američki državni sekretar Mike Pompeo čestitao Dan državnosti BiH

Američki državni sekretar Mike Pompeo čestitao je građanima Bosne i Hercegovine Dan državnosti, 25. novembar.

“U ime Sjedinjenih Država upućujem čestitku povodom Dana državnosti narodu Bosne i Hercegovine. Dok obilježavate svoju državnost, slavimo snažno partnerstvo naše dvije države. Naš odnos pomaže formiranju temelja za mir na zapadnom Balkanu i nadamo se da ćemo ovaj odnos još više ojačati i produbiti”, navodi se u saopćenju američkog State Departmenta, prenosi Fena.

Napominje da Sjedinjene Američke Države također snažno podržavaju put Bosne i Hercegovine ka evropskim i euroatlantskim integracijama i pohvalio je korake koje su vlasti poduzeli za napredovanje na tom putu.

“Vaša nastojanja u tom pogledu pomoći će osiguravanju regionalnog mira i prosperiteta. Od našeg bilateralnog angažmana koristi imaju ne samo naše dvije države, već i transatlantska zajednica u cjelini. Radujemo se još mnogim godinama prijateljstva i saradnje i čestitamo vam na vašem prazniku”, stoji u saopćenju.

Obnova državnosti

Bosna i Hercegovina danas obilježva 76. godišnjicu državnosti. Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) osnovano je na današnji dan, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu. Na zasjedanju su izabrana 172 vijećnika iz svih srezova BiH.

U rezoluciji, koja je glavni dokument, između ostalog ističe se da “narodi BiH kroz svoje jedino političko predstavništvo, ZAVNOBiH, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata”.

Ovom, kao i nizom drugih odluka, “BiH je ostvarila vijekovne težnje svojih naroda da ujedinjenjem u svojoj državnoj zajednici, oslobođeni prevlasti i tutorstva drugih država, obezbijede svoj slobodan razvitak”.

Time je BiH obnovila svoju državnost po prvi put nakon pada srednjovjekovne bosanske države 1463. godine, odnosno nakon tačno 480 godina.

Nema poruka za prikaz