Amerika spremna uvesti sankcije Turskoj zbog ruskih raketnih sistema

Sjedinjene Američke Države su spremne uvesti sankcije Turskoj zbog njihove prošlogodišnje kupovine ruskih S-400 sistema za vazdušnu odbranu, potvrdila su to četiri izvora bliska američkoj vladi uključujući dva neimenovana zvaničnika za agenciju Reuters, ovaj četvrtak.

Prema pisanju Reutersa, ovaj dugo-očekivani potez će vjerovatno naljutiti Ankaru te ozbiljno zakomplikovati odnose sa nadolazećom administracijom novoizabranog Joea Bidena, a Amerika bi ovaj potez mogla objaviti već u narednim danima.

Sankcije su uperene protiv turske Agencije za Namjensku Proizvodnju i njenog predsjednika Ismaila Demira, a isti izvori navode da očekuju kako će se iste objaviti u četvrtak ili petak.

Turska lira je oslabila usljed ovih vijesti, a sankcije bi mogle još više naškoditi turskoj ekonomiji koja je već usporila rast zbog posljedica korona virusa, kao i zbog dvocifrene inflacije kao i iscrpljenih deviznih rezervi, tvrdi Reuters.

Iako bi američki State Department mogao proširiti ili suziti djelovanje navedenih sankcija protiv višedecenijskog NATO saveznika, Reutersovi izvori tvrde da su sankcije u navedenom obliku gotovo pa neizbježne i nagovještavaju da si Sjedinjene Države, nakon dugog isčekivanja da Turska promjeni kurs pod pritiskom zakonskih američkih sankcija, spremne da djeluju.

Američki Pentagon i State Department nisu željeli komentarisati navode ni nakon što ih je Reuters pitao o istim.

Rusija je prošle godina dopremila Turskoj svoje zemlja-zrak raketne S-400 sisteme koje je Turska testirala već u Oktobru. Ankara je tom prilikom tvrdila da ruski raketni sistem neće biti integrisan u NATO sisteme niti da će biti prijetnja istim. Također su pozvali na stvaranje zajedničke radne grupe koja bi se bavila ovim pitanjem.

N1

Nema poruka za prikaz