Amor Mašović potvrdio: Kod Višegrada pronađena nova masovna grobnica

Amor Mašović, član kolegija direktora Instituta za nestale Bosne i Hercegovine, u Specijalnom programu Hayat TV-a, kazao je da je jučer otkrivena još jedna masovna grobnica i to u mjestu Gradina kod Višegrada. Pretpostavlja se da se u njoj nalaze tijela ubijenih osoba iz Višegrada 1992. i Srebrenice 1995.godine.

Mašović je kazao kako su informaciju o lokaciji grobnice dobili od osobe koja navodno nije učestvovala u zločinima, već u ukopavanju tijela, i zaštićeni je svjedok.

– Otkrivena je jedna masovnu grobnicu za koju pretpostavljamo da bi mogla biti grobnica sa žrtvama genocida u Višegradu 92. godine i žrtvama ovdje iz Srebrenice 95. godine. Otkriveni su prvi skeletni dijelovi. Informacija je dobijena u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH. Jedan od svjedoka je pokazao tu lokaciju. To je svjedok koji je imao priliku da uoči postojanje grobnice. Teren je jako težak. Naime, zločinci su nakon likvidacije žtrtava koristili dinamit. Ekshumacija će trajati desetak dana – kazao je Mašović.

Srebreničke žrtve su pronađene u 570 različitih lokacija, u BiH, ali i Beogradu. Od 570 lokacija 84 su masovne, ostale su primarne i sekundarne… Važno je reći da je svaka 15 žrtva genocida u Srebrenici dijete.

Najmlađa žrtva beba novorođenče koje je živjelo nekoliko minuta.

Hayat

Nema poruka za prikaz