Banka Srpske prodaje staro željezo za 250 KM, otišli u stečaj zbog 63 miliona maraka

Banka Srpske u stečaju ponudila je oko 1.130 kilograma otpadnog željeza procijenjene vrijednosti oko 250 maraka, a novac od prodaje uvećat će stečajnu masu koja trenutno iznosi više od 63 miliona maraka.U oglasu o prodaji otpadnog željeza navedeno je da se predmet prodaje nalazi na lokaciji “Velepromet” u Prijedoru, te da zainteresovani ponude u zatvorenim kovertama mogu dostaviti na adresu banke do 15. decembra. Otvaranje pristiglih ponuda planirano je dan kasnije u banjalučkom Okružnom privrednom sudu.

“Na prodajnu vrijednost kupac je dužan platiti PDV”, navedeno je u oglasu.

Stečajni upravnik Banke Srpske Goran Radivojac rekao je za “Glas Srpske” da očekuje da će se pojaviti kupac za ponuđeno željezo.

“Očekujem da će biti bar tri ili četiri ponuđača. Ko bude najpovoljniji, otkupiće željezo. Nažalost, došli smo dotle da prodajemo i otpadno željezo. Novac od prodaje ući će u stečajnu masu iz koje će biti namireni deponenti banke kada bude dioba”, rekao je Radivojac.

Govoreći o stečajnom postupku banke, koji je otvoren u aprilu 2017. godine, kazao je da je u toku naplata potraživanja po osnovu dugovanja klijenata banke.

“Uglavnom oko 90 posto portfolija rješavamo kroz parnične postupke, a preostalih deset posto redovno naplaćujemo – rekao je Radivojac i dodao da nije realno očekivati da stečaj bude okončan do kraja ove godine.

Radivojac je naglasio da od završetka dva ključna parnična postupka zavisi kada će biti moguća dioba stečajne mase.

“Dioba zavisi od dva parnična postupka, prije svega od onog koji vodimo sa Ukio bankom, gdje je još u toku glavna rasprava, ali vjerujem u pozitivan ishod to­g spora. Drugi ključan spor je onaj sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB) RS, gdje je u toku žalbeni postupak. Prvostepenu presudu smo mi dobili, pa vidjećemo kako će proteći sve do kraja. Kada riješimo ova dva spora, onda možemo vršiti diobu”, rekao je Radivojac.

Banka Srpske bila je jedna od prvih komercijalnih banaka osnovanih u Republici Srpskoj koja je sa radom počela u junu 2000. godine u Banjaluci.

Banka Srpske je ljetos na licitaciji ponudila 37 umjetničkih slika umjetnika iz Bihaća ili u vezi sa tim gradom, procijenjene vrijednosti 51.910 maraka. Goran Radivojac je rekao da je ta prodaja bila uspješna, ne precizirajući za koliko novca su umjetnine prodate.

klix.ba

Nema poruka za prikaz