Berza vode: Ko preuzima monopol nad “plavim zlatom”?

Samo 1% od ukupne količine vode na zemlji zauzima voda za piće. Ovaj oskudni resurs se na finansijskom tržištu danas naziva “plavo zlato”, stoga su sve najveće zvijezde sa Wall Street-a započele investicije u kompanije koje djeluju na području vode. Formirane su i berze vode.

Šta ovo znači?

Jérôme Fritel je napravila dokumentarni film o ovom fenomenu nazvan “Gospodari vode”. U filmu je obavljala i razgovore sa učesnicima na londonskoj berzi vode, te sa krajnjim korisnicima iste.

“Ne postoji drugačiji način za zaštitu ovog oskudnog resursa od toga da platite visoku cijenu za korištenje” – pravdaju svoj potez učesnici berze.

“Vidite, dođem do rijeke, mogu je gledati, mogu čak i noge oprati u njoj, ali ne smijem zahvatiti vode dok ne platim” – kaže jedan od farmera.

Svakodnevno se u okolini Londona organiziraju i aukcije vodom, a jedan od farmera kaže da mu je za tri mjeseca račun za vodu iznosio milion američkih dolara, te su bili primorani objaviti bankrot na farmi koje su u njihovom vlasništvu kroz više generacija.

“Ne mogu proizvesti mlijeka na svojoj farmi da pokrijem troškove za vodu” . ističe.

Cjelokupan film Gospodari vode možete pogledati u videu ispod.

Nema poruka za prikaz