Bez obzira na manje nepravilnosti, izborni proces prošao je dobro

Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ predstavila je i poslijednji izvještaj o izbornom danu u Mostaru.

Za praćenje lokalnih izbora u Mostaru članovi Koalicije Pod lupom angažovali su 240 nestranačkih građanskih posmatrača koji su pratili cjelodnevni proces glasanja, kao i zatvaranje biračkih mjesta, a trenutno prate i rad Gradske izborne komisije.

Prema prvim preliminarnim podacima, izborni dan je protekao relativno mirno, bez ikakvih incidenata. Primijećeno je nekoliko slučajeva glasanja bez identifikacionih dokumenata. Na jednom biračkom mjestu je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba, te se nisu poštovale na svim mjestima epidemiološke mjere. Posmatračima Koalicije Pod lupom nije bilo omogućeno nesmetano praćenje izbora na tri mjesta, a na trinaest mjesta zabilježeni su prigovori na njihovo praćenje izbornog procesa, saopćio je Dario Jovanović, projektni menadžer Koalicije Pod lupom.

Povećan je broj izlaznosti u posljednjem satu prije zatvaranja biračkih mjesta, što znači da izlanost je možda i veća od 55%, a jedno izlazno mjesto je zatvoreno sa kašnjenjem od petnaest minuta, dodao je Jovanović.

Sutra se očekuje preliminarna objava svih aktivnosti izbornog procesa, koje će Koalicija Pod lupom objaviti u vidu saopćenja za medije.

Spomenuto je da su uputili poziv Centralnoj izbornoj komisji Bosne i Hercegovine za sve propuste koji su se dogodili. Bez obzira na manje nepravilnosti, izborni proces u organizacionom smislu prošao je dobro, ocijenili su članovi Koalicije za slobodne i poštene izbore Pod lupom.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz