Bh. heroina Fata Orlović još čeka na izmještanje crkve

Da se politika nije umiješala, možda bi crkva iz dvorišta nane Fate Orlović već bila uklonjena. Rok je istekao prije devet mjeseci. Nana u nova obećanja više ne vjeruje, ali vjeruje da se u svojoj zemlji treba boriti i ostati do kraja. 

Prošla je tačno godina od kada je postala pravosnažna presuda Evropskog suda za ljudska prava o povratu imovine Fati Orlović. Prošlo je i više od devet mjeseci od kada je crkva iz njenog dvorišta trebala biti izmještena. Nadležni sve opravdavaju aktuelnom pandemijom, a tačan datum za konačno sprovođenje presude još nemaju. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nedavno je izjavio da bi na proljeće ove godine mogao biti završen kompletan proces Evropskog suda za ljudska prava i izbjeglice.

– Dvadeset godina Bosna se na meni uči, a meni ništa. Samo vehnem i bolujem – kaže nana Fata. 

Nije optimistična jer, poučena dosadašnjim iskustvom s domaćim vlastima i njihovim politikanstvom, sumnja da će biti dovoljno dočekati samo još jedno proljeće. Dio odgovornosti za posljednje izrečeno obećanje Fati je i na novoizabranim vlastima Općine Bratunac, gdje bi crkva trebala biti izmještena. 

– Ništa do sada nisu uradili. Morat ćemo naći lokaciju da se to izmjesti. Onako kao što su i obećali, finansijska sredstva će biti odobrena iz državnog budžeta – ističe Srđan Rankić, načelnik Bratunca (SNSD).

Glasajte:

Crkva iz dvorišta heroine Fate Orlović nije do dan danas izmještena iz sljedeceg razloga:A na osnovu procjene Direkcije za obnovu i izgradnju RS-a, izmještanje crkve će koštati 77.000 KM. Iako je taj novac, kako tvrde, obećan, on bi ipak mogao biti potencijalni razlog novog odlagnja izmještanja, jer, kako navodi zamjenik državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne planira sredstva za izvršavanje odluka Evropskog suda za ljudska prava.

– Mislim da je ovdje na sceni opstrukcija, odugovlačenje kakvo smo imali i prije odluke Evropskog suda za ljudska prava – ocjenjuje Mahmutović.

Uprkos svemu tome, pa i činjenici da se već dvije decenije bori za pravdu na domaćim i inozemnim sudovima te da joj je ozbiljno narušeno zdravlje, a mogla bi mirno živjeti negdje na Zapadu kod svoje djece, nana Fata, ipak, tvrdi: “Bolje države nije bilo nit’ ima od naše Bosne.” 

federalna.ba

Nema poruka za prikaz