Bh. ljekari pokrenuli medicinski portal: Misija nam je da podignemo zdravstvenu prosvijećenost našeg stanovništva

Grupa medicinskih profesionalaca, koji već godinama rade na portalu za kontinuiranu medicinsku edukaciju ljekara i farmaceuta, pokrenula je i portal za stanovništvo s brojnim korisnim tekstovima i s ciljem veće edukacije.Portal WebDr.ba pokrenut je u doba kada svjedočimo poplavi informacija iz raznih pravaca i očajnoj zdravstvenoj prosvijećenosti ljudi.

– Google, socijalne mreže, informativni portali… praktično smo zatrpani obiljem inormacija koje sežu od banalnosti do iznimno vrijednih. U ovakvoj digitalnoj džungli posebno profitiraju različiti kvazieksperti koji vrlo često plasiraju pseudonaučne informacije (pseudonaučno: izgleda i zvuči pametno, a ustvari je potpuno neutemeljeno) iz područja medicine i uopće zdravstvene tematike. Kao rezultat toga imamo problematičnu činjenicu da prosječan čovjek u BiH kada traži zdravstvenu informaciju na internetu ili kada mu se ona jednostavno nudi putem društvenih mreža, ne može da razluči šta je istina, a šta laž. A to može biti potencijalno opasna situacija. Još je Mark Twain jednom rekao da treba biti oprezan kada se čitaju medicinske knjige, jer se može desiti da umrete od štamparske greške – kazao je doktor Nermin Salkić s UKC Tuzla, glavni urednik i osnivač portala WebDr.ba.

On i kolege smatraju da je bh. internet nebu potreban ovakav izvor medicinskih i zdravstvenih informacija, s tekstovima koje potpisuju eksperti, medicinski, zdravstveni, nutricionistički stručnjaci, a koji će dati valjane, provjerene i tačne informacije i savjete.

– Portal Web Doktor (webDR.ba) je zdravstveni portal iza čijeg uredništva stoje provjereni medicinski stručnjaci iz naše zemlje i šire – ljudi koji imaju zadatak i misiju da podignu zdravstvenu prosvijećenost našeg stanovništva i da kroz digitalne kanale pruže nezavisne i provjerene medicinske i zdravstvene savjete, upute i objašnjenja. Samo s jednim ciljem – da s pouzdanim informacijama naši posjetitelji dođu do boljeg zdravlja. Otuda i moto portala ‘Pouzdane informacije za bolje zdravlje’ – istakao je Salkić.

Nema poruka za prikaz