Bh. preduzeća posluju po međunarodnim standardima

Četiri miliona evra bespovratnih sredstava Evropske unije dodijeljenih za 57 malih i srednjih preduzeća i 25 razvojnih partnerstava omogućila su, između ostalog, i međunarodnu sertifikaciju za 23 bh. preduzeća.

+Sertifikacija je podigla kvalitet njihovog poslovanja na međunarodni nivo, otvarajući im vrata novih tržišta. Preduzeću “Sur-Tec Eurosjaj” iz Konjica sertifikat ISO/TS 16949:2009 omogućio je pružanje nove usluge u automobilskoj industriji. Radi se o izradi metalnih prevlaka za dijelove vozila.

“Kupci zahtijevaju garanciju kvalitete proizvodnje, standardizaciju rada i transparentnost cijena, a ovaj sertifikat upravo to pruža”, kaže Aida Badžak, finansijska direktorica ovog konjičkog preduzeća, lidera na bh. tržištu u oblasti površinske zaštite metala.

Podrškom sertifikaciji preduzeća, Evropska unija je bespovratnim sredstvima dodijeljenim kroz “EU ProLocal” doprinijela jačanju kvaliteta poslovanja malih i srednjih preduzeća i povećanju njihove efikasnosti.

“Preduzeća su se obavezala na jačanje sistema kontrole kvaliteta proizvoda i usluga i uvela efikasniji nadzor procesa i troškova poslovanja, što, bez sumnje, vodi ka novim tržištima i novim radnim mjestima”, ističe Ričard Maša, šef Odjela za saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Sertifikacija sistema, proizvoda i radnika: Dvadeset tri bh. preduzeća iz sektora metaloprerade, drvoobrade i agrobiznisa ispunila su uslove za sticanje ukupno 45 sertifikata iz različitih oblasti. Tako je 14 preduzeća steklo sertifikate upravljanja kvalitetom, koji omogućava bolje poslovanje kroz rast radne efikasnosti i kvaliteta proizvoda i usluga, te smanjenje troškova i grešaka u radu, dok je 10 preduzeća prošlo kroz postupak sertifikacije za CE oznaku. CE oznaka garantuje EU kvalitet proizvoda od metala i metalnih konstrukcija, te je ovim preduzećima omogućila izvoz na ovo atraktivno tržište.

Izvozu na EU tržište teži i preduzeće “Pavković paneli” iz Širokog Brijega, a u završnoj fazi su pregovori sa Njemačkom, Slovenijom i Hrvatskom o izvozu panela izrađenih u skladu sa standardom kvaliteta za zvučnu i toplinsku izolaciju ISO 12567-1.

“Smatramo da su sredstva dodijeljena kroz ‘EU ProLocal’ investicije u dugoročno opredjeljenje preduzeća ka kontinuiranom napretku, poslovnoj konzistentnosti i zadovoljstvu kupaca”, ističe “EU ProLocal” Grant menadžer dr Gligor Stojkov.

“EU ProLocal” podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, a finansiraju ga Evropska unija sa devet miliona i Vlada Njemačke sa četiri miliona evra, a implementira njemački GIZ.

Nema poruka za prikaz