Biden na korak do pobjede, Trump nastavlja negodovati

Joe Biden danas bi mogao postati predsjednik Sjedinjenih Država. Trumpova prednost u Goergiji pala je na ispod dvije hiljade glasova, a ona u Pennsylvanij s više od 700 hiljada spustila se na 47 hiljada.


Današnji dan trebao bi donijeti konačni rasplet. Kandidat Demokratske stranke vodi u Arizoni s prednošću od 47 hiljada glasova i Nevadi gdje Trumpu bježi 11 hiljada. Borba se još vodi u Sjevernoj Karolini, a pobjeda Trumpa u Aljasci nije upitna.

Biden je na sinoćnjem obraćanju kazao kako je američka nacija izrazila volju na izborima.

“To je volja naroda, ničega i nikoga drugog. Svaki glas mora biti izbrojan i tako treba biti. Sada je potrebno malo strpljenja i tako je godinama u Americi. Nastavljamo se osjećati veoma dobro kako trenutno stvari stoje po pitanju rezultata”, kazao je on u obraćanju koje je imalo karakteristike državničkog.

Trump je kasnije nastavio negirati rezultate koje dolaze brojanjem glasova pristiglih poštom.

“Ako prebrojite legalne glasove, ja pobjeđujem. Ako izbrojite ilegalne glasove i one koji su došli kasno, onda sam prevaren. U izbore se miješaju veliki mediji i velike kompanije, a koje imaju veze sa Demokratskom partijom, dok Republikanska partija ima veze sa običnim američkim radnicima”, izjavio je on.

Arizona nosi 11 elektora, Georgija 16, Pennsylvanijia 20, Sjeverna Karolina 15, a Nevada 6.

Izvor: Klix.ba

Nema poruka za prikaz