Biden objavio dokument: Podrška suverenoj i multietničkoj BiH

epa08707260 Democratic presidential candidate Joe Biden speaks during the first Presidential Debate at the Case Western Reserve University and Cleveland Clinic in Cleveland, Ohio, 29 September 2020. It is the first of three scheduled debates between US President Donald Trump and Democratic presidential candidate and former Vice President Joe Biden. EPA-EFE/Morry Gash / POOL

Kandidat Demokrata na predsjedničkiom izborima u Sjedinjenim Američkim Državama je Joe Biden obajavio je dokument prema kojem se obavezuje da će “zauvijek biti protiv mržnje, a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multi-etnički karakter Bosne i Hercegovine”.

“Joe Biden će okupiti naše partnere unutar EU i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja Zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama. Joe Biden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se potakle reforme i pomirenje, te kako bi se opet posvetili našem davno-obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Europe”, navodi se u zvaničnom dokumentu Biden-Harris predsjedničke kampanje.

Ekonomski jaka i sigurnosno stabilna multietnička Bosna i Hercegovina smatra se jednim od ključnih preduvjeta za mir na Zapadnom Balkanu, koji je devedesetih godina bio potonuo u razorne ratove, i čija sigurnost još uvijek nije potpuna.

U dokument koji je u cijelosti posvećen odnosima SAD i BiH stoji i podsjećanje na ulogu koju je Biden odigrao 1990-tih kao senator.

“Odigrao je ključnu ulogu u naporima da se promijeni dinamika na terenu u BiH, te u konačnici uvjerio vlasti SAD-a i ključne evropske saveznike da zaustave brutalnu kampanju genocida Slobodana Miloševića”, piše u dokumentu.

‘Odgovoru na srbijansku agresiju’

“Joe Biden je dokazani prijatelj BiH od najmračnijih dana njene historije kao i tokom borbe za stabilnost i pravdu u toj zemlji, te shvata kako je u interesu Amerike da osigura put cjelovite BiH ka Europskoj uniji i NATO-u”.

“Sastao se sa Slobodanom Miloševićem optuživši ga za činjenje ratnih zločina, a po povratku u SAD pozvao je na podizanje embarga na naoružavanje BiH i zatražio da Amerika predvodi Zapad u odgovoru na srbijansku agresiju”, navodi se, između ostalog, u dokumentu “Vizija Joea Bidena za odnose Amerike i Bosne i Hercegovine”.

Demokrat Joe Biden dvije sedmice prije izbora 3. novembra vodi u nacionalnim anketama za devet postotnih bodova ispred republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, navodi se na web stranici RealClearPolitics. 

Ipak, pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima prije četiri godine dovela je u pitanje pouzdanost anketa kao nikad prije.

Kandidati osvajaju utrku za Bijelu kuću kroz elektorski koledž, a ne na temelju osvojenih glasova birača. Trump je 2016. osvojio manje glasova od Hillary Clinton, ali je pobijedio u dovoljno saveznih država da osvoji elektorske glasove potrebne da postane predsjednik.

Nema poruka za prikaz