BiH: Ova zima trebala bi biti toplija od prosjeka

Na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela od strane Mediteranskog klimatskog foruma (MedCOF), kao i produkata Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), zima (period od 1. decembra 2020. do 28. februar 2021. godine) u Bosni i Hercegovini trebala bi da bude toplija u odnosu na prosječnu zimsku temperaturu zraka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se od 50 posto na sjeveru zemlje do 60 posto u južnim područjima, upozoravaju iz FHMZ-a.

U poređenju sa istim razdobljem prošle godine, predstojeća zima trebala bi biti nešto hladnija u sjevernim i centralnim predjelima. Na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebale bi biti približnih temperaturnih vrijednosti ili nešto hladnije. Iako se očekuje toplija zima nego što je uobičajeno, u prognoziranom razdoblju izvjesni su i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta, sa znatno nižim temperaturama zraka od prosječnih.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka ispod nula stepeni Celzijusa) u Bosni tokom zime je do 60, a na području južne Hercegovine prognozira se do 15 mraznih dana.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je zahtjevnija i manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina treba uzeti s većom dozom rezerve. Istovremeno veoma je teško u zimskom periodu prognozirati vrstu padavina u pojedinim razdobljima, naglašavaju iz FHMZ-a.

Tokom klimatološke zime vjerovatnoća mogućih scenarija je podjednaka. Prognostički modeli za prostor Bosne i Hercegovine ali i šire regije ne pružaju uvid za sigurniju prognozu. Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina ali i kraća razdoblja sa većom količinom padavina. Najviše padavina prognozira se u prvoj dekadi decembra i sredinom januara. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti u približne sezoni zime 2019-2020. godine.

Nema poruka za prikaz