BiH postoji hiljadu godina i postojat će još hiljadu

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine (BiH) brojne delegacije položile su cvijeće na šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu.

Između ostalih, cvijeće je položio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović kao i predstavnici Kantona Sarajevo.

“BiH ide u pravom smjeru. Ovih dana napravili smo bitan korak, unatoč upornim destrukcijama, ova zemlja je svaki dan sve jača i jača. Postoji hiljadu godina i postojat će još hiljadu, uvjeren sam. Čovjek bez države je kao porodica bez kuće. Mi imamo državu, imamo svoju kuću. Mi smo tu, to je naša zemlja. Treba to cijeniti i pogledati kako žive neki narodi koji to nemaju. I treba to čuvati i unapređivati”, poručio je Izetbegović danas na Kovačima.

Komentarisao je i izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je BiH zajednička, a Republika Srpska je srpska.

“Svaki pedalj ove zemlje je zajednički, ništa u BiH nije srpsko osim naziva Republika Srpska, a ne zanm hoće li to tako ostati ako Dodik nastavi sa ovim izjavama”, kazao je Izetbegović.

Brojne delegacije položile su danas cvijeće i ispred spomen-obilježja Vječna vatra u Sarajevu povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

U bosanskohercegovačkom gradiću Mrkonjić – Gradu, na današnji dan prije 76 godina, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj se na teritoriji bh. entiteta Federacije BiH obilježava kao praznik, dok se na prostoru entiteta Republika Srpska ovaj dan ne razlikuje od bilo kojeg drugog radnog dana.

Nema poruka za prikaz