BiH zbog prirode odabrana za jedini europski rally ove godine

KTM Adventure Rally za 2019. godinu odabrao je Bosnu i Hercegovinu za jedini europski rally. Svake godine vodeća svjetska kompanija u proizvodnji i prodaji motora KTM organizira šest rallyja.

Nevladina organizacija “Next Horizon” iz Sarajeva partner je u ovom projektu, gdje će 150 vozača iz cijelog svijeta na svojim dvotočkašima od 18. do 20. juna imati priliku obići bh. planine, rijeke, sela te doživjeti nezaboravno trodnevno iskustvo, saopćeno je iz NVO “Next Horizon”.

Iz te organizacije navode da je veliko zadovoljstvo i čast kada jedna ozbiljna organizacija poput KTM-a prepozna prirodne potencijale BiH i od svih zemalja odabere upravo našu zemlju za rally.

”Kada su nas kontaktirali željeli su doživjeti nezaboravno iskustvo enduro vožnje po BiH. Predložili smo im rute, olimpijske planine, predivne dijelove Zelengore, Visočice, Lukomira, kanjon Rakitnice, koje će obilaziti tri dana i gdje je planirano svaki dan da pređu 150-250 km na motorima. Ovo je ujedno prilika da pokažemo kakvu prirodu imamo, na koju zaista trebamo biti ponosni”, istaknuo je Armin Karadža iz Next Horizona.

Kako ističu u KTM-u, na Adventure Rallyju svi vozači koji se prijave otkriju pravo značenje avanture i što to znači prihvatiti KTM duh. Svake godine održava se šest relija na šest različitih mjesta: Europa, Australija, Novi Zeland, Južna Afrika, Kanada i SAD. To ujedno predstavlja šest različitih testova karaktera i vještina.

”Bosna i Hercegovina je odabrana za jedini europski rally ove godine, upravo zbog nevjerojatne prirode, izazovnih staza usred impresivnog pejzaža prekrasnih planina, dubokih kanjona, ledeno hladnih planinskih jezera i rijeka. Kada smo stupili u kontakt sa “Next Horizonom” koji imaju iskustva kada je enduro sport u pitanju, predložili su nam rute, došli smo u obilazak i ostali smo zatečeni. Nije bilo dileme, BiH je naš sljedeći rally”, naglasio je Andreas Maier iz KTM-a.

Ove godine, učešće na rallyju potvrdio je Chris Birch – osam puta novozelandski Enduro prvak , trostruki pobjednik Roof of Africa i 2010. Red Bull Romaniacs laureat.

Pridružit će mu se i Laia Sanz, 32-godišnja vozačica iz Španjolske, koju zovu i kraljicom pustinje. Ona ima više motociklističkih titula od gotovo svih muških kolega iz Dakara. Osvojila je žensko Svjetsko prvenstvo 13 puta, Europsko prvenstvo 10 puta. Bilježi devet impresivnih Dakar nastupa – uključujući i deveto mjesto u ukupnom rezultatu 2015., što predstavlja najveće žensko dostignuće u istoriji rallyja.

Nakon KTM Adventure Rallyja u organizaciji “Next Horizona”, planirana je Hard enduro trka Days of Revenge na Bjelašnici od 21. do 23. juna. Po šesti put vještine će odmjeriti najbolji enduro vozači iz BiH i regije.

Nema poruka za prikaz