Bio je u pravu, a kažnjen je doživotnim pritvorom: Na današnji dan počele su muke Galilea Galileija

Prošlo je skoro 360 godina prije nego što je Vatikan službeno priznao svoju grešku., piše History.

Galileo se službeno suočio s rimskom inkvizicijom u aprilu iste godine i pristao je priznati krivicu u zamjenu za blažu kaznu. Na kućni pritvor osudio ga je papa Urban VIII, Galileo je ostatak svojih dana proveo u vili u Arcetri, u blizini Firence, prije nego što je umro 8. januara 1642. godine.

Galileo, sin muzičara, rođen je 15. februara 1564. godine u Pisi. Pohađao je Univerzitet u Pisi planirajući studirati medicinu, ali je svoj fokus preusmjerio na filozofiju i matematiku. Godine 1589. postao je profesor u Pisi i taj posao je obavljao nekoliko godina, a za to je vrijeme demonstrirao da brzina padajućeg objekta nije proporcionalna njegovoj težini, kao što je Aristotel vjerovao. Prema nekim izvještajima, Galileo je proveo svoje istraživanje bacajući predmete različite težine s Kosog tornja u Pisi.

Od 1592. do 1630. godine Galileo je bio profesor matematike na Univerzitetu u Padovi, gdje je razvio teleskop koji mu je omogućio da promatra mjesečeve planine i kratere, četiri najveća mjeseca Jupitera i faze Venere. Također je otkrio da je naša galaksija Mliječna staza sastavljena od zvijezda. Nakon objavljivanja svog istraživanja 1610. godine, Galileo je dobio javna priznanja i postao je dvorski matematičar u Firenci.

Galileova istraživanja dovela su ga do toga da postane zagovornik djela poljskog astronoma Nikole Kopernika (1473-1543). Međutim, Kopernikov heliocentrični sistem u kojem je Sunce središte svemira oko kojeg se planeti okreću, sukobio se s učenjima snažne Rimokatoličke crkve koja je u to vrijeme vladala Italijom.

Crkvena predanja zastupala su geocentrični sistem u kojem je Zemlja, a ne Sunce, u središtu svemira. Godine 1633. Galileo je izveden pred rimsku inkviziciju, pravosudni sustav uspostavljen papinstvom 1542. godine radi reguliranja crkvene doktrine. Ona je podrazumijevala i zabranu knjiga koje su bile u sukobu s učenjima crkve. Rimska inkvizicija svoje je korijene imala u inkviziciji srednjeg vijeka, čija je svrha bila pronalazak i gonjenje heretika koji su smatrani neprijateljima države.

Danas je Galileo zapamćen po tome što je dao važan doprinos proučavanju pokreta i astronomije. Njegov rad uticao je na kasnije naučnike kao što su engleski matematičar i fizičar Sir Isaac Newton, koji je razvio zakon univerzalne gravitacije.

Godine 1992. Vatikan je i službeno priznao svoju grešku u osudi Galileija.

Izvor: Klix.ba

Nema poruka za prikaz