Bogić Bogićević je prvi izbor Četvorke i SDP-a za gradonačelnika Sarajeva

Bogić Bogićević, član Predsjedništva SFR Jugoslavije od maja 1989. do septembra 1991. godine, prvi je izbor Četvorke i Socijaldemokratske partije BiH za gradonačelnika Sarajeva.Socijaldemokratska partija BiH, kao jedna od stranaka koje čine koaliciju nazvanu Četvorka, nije imala nijednog kandidata za načelničke pozicije u sarajevskim općinama, ali je kompromis sa ostalim strankama Četvorke bio da SDP predloži svog kandidata za gradonačelnika Sarajeva.

Njihov prvi i jedini izbor je Bogić Bogićević.

“Jedini izbor SDP-a i prvi izbor Četvorke je Bogić Bogićević. Nismo razmatrali druge kandidate dok ne dobijemo njegovu potvrdu. Nije ni pristao, ni odbio… Nismo ni razmatrali druge kandidate. Možda je preuranjeno o tome govoriti. Cijela procedura izbora gradonačelnika inače je jako spora”, kazao nam je izvor iz SDP-a.

Bogić, kako saznajemo, ne bi imao problema da prihvati kandidaturu ukoliko mu zdravstvene prilike to budu dozvoljavale.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, kazao je sinoć u programu Face TV-a da smatra kako se Sarajevo mora odužiti Bogiću Bogićeviću za sve što je uradio za Bosnu i Hercegovinu.

S obziromna broj glasova stranaka Četvorke u gradskim općinama, izvjesno je da će upravo taj politički blok biti u poziciji da ima većinu u Gradskom vijeću, a samim tim i da predloži gradonačelnika.

Bogić Bogićević je bio član Predsjedništva SFRJ od 1989. do 1991. godine. Učesnik je historijske sjednice Predsjedništva SFRJ koja se održala 12. marta 1991. godine kada je ovaj organ odlučivao o uvođenju vanrednog stanja u SFRJ.

Formalno, vojni vrh je predlagao podizanje borbene spremnosti, ali je stvarni cilj bio državnim udarom uvesti vojnu upravu u Sloveniju i Hrvatsku te vojno-političkim mjerama srušiti političko vodstvo u Bosni i Hercegovini.

Bogićević je glasao protiv. Promiloševićevski članovi Predsjedništva SFRJ računali su na njegov glas jer je Srbin, ali na njihovo iznenađenje Bogićević je dao glas protiv. Taj je glas prevagnuo čime je spriječena vojna intervencija JNA. Tada je poručio: “Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji”.

Nema poruka za prikaz