Bosanac magistrirao na Čikaškom univerzitetu kao jedini student religijskih studija sa naših prostora

Na prestižnom svjetskom univerzitetu The University of Chicago upriličena je svečana dodjela diploma za ovogodišnje magistrante religijskih studija. Među studentima koji su magistrirali na tom univerzitetu bio je i hafiz Muriz Mešić, imam Bosanskog islamskog kulturnog centra (Bosnian Islamic Cultural Center) u Chicagu. Kao jedini student religijskih studija sa naših prostora, njemu je tom prilikom uručena diploma Master of Art in Religious Studies.

Svoj magistarski rad na temu “Uloga i značaj imamskog poziva u bosanskoj zajednici u SAD-u”, hafiz Mešić odbranio je pred komisijom u sastavu prof. dr. Cynthia G. Lindner (Director of Ministry Studies and Clinical Faculty for Presching and Pastoral Care), prof. dr. Kristine A. Culp (Professor of Theology and Dean of the Disciples Divinity) i prof. dr. Josh Feigelson (Dean of Students in The Divinity School).

U toku svog studija, hafiz Mešić bio je posvećen izučavanju komparativnih religijskih studija, u okviru kojih je proučavao sličnosti i razlike u okviru biblijskog i kur’anskog narativa o osnovnim religijskim učenjima, te značaj duhovne (duševne) njege među članovima vjerskih zajednica. U toku studija, studijske angažmane obavljao je u bolničkim, staračkim i zatvorskim centrima (Montgomery Place, Cook County Department of Cirrections). Neki od njegovih profesora pred kojima je učio i slušao predavanja su prof. dr. Yousef Casewit i prof. dr. Michael Sells, piše Akos.

Jedini student religijskih studija sa naših prostora
Hafiz Muriz Mešić trenutno je imenovan za rukovodioca vjersko-prosvjetne službe pri Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike i imam je u BICC Chicago. Autor je dvije knjige; zbirke mudrih izreka i savjeta “Nadahnute misli”, te dvojezičnog udžbenika za mektebsku nastavu “Maktabiya”. Objavio je nekoliko naučnih radova i tekstova, poput “Kosher i halal hrana u američkom društvu”, “Naša ulema u Chicagu: kadija Seid Karić i Ćamil ef. Avdić” i dr.
Oženjen je suprugom Aminom, koja je također ovog ramazana magistrirala u Chicagu na Norheastern University, i otac je dvoje djece. U Americi živi i radi od 2012. godine.

Nema poruka za prikaz