Brazilci rukama čiste naftu sa obala najljepših plaža

U ponedjeljak navečer, Sport Club Bahia – jedan od najvećih nogometnih timova na sjeveroistoku Brazila – suočio se sa svojim rivalom Cearom noseći svoj crveno-bijelo-plavi dres s crnim mrljama od nafte. Bio je to najnoviji znak rastućeg bijesa zbog misterioznog izlijevanja nafte koji je od početka septembra upropastio oko 2.200 kilometara nekih od najljepših plaža u zemlji – i neuspjeh krajnje desne vlade predsjednika Jaira Bolsonara da riješi ovu krizu.

Niko ne zna odakle nafta dolazi i zašto se nastavlja pojavljivati na brazilskim plažama. Iako su društveni mediji bombardovani video snimcima dobrovoljaca kako svojim rukama kupe velike količine nafte iz pijeska i stavljaju ih u plastične vreće, Bolsonaro je pokušao prvo okriviti Venezuelu, a zatim i ‘zločinačku akciju’ za rušenje velikog tendera za naftu. Više puta je napadao agencije za zaštitu okoliša kao „industriju za kazne“ i još nije posjetio pogođena područja.

“Postoji jasno zgražavanje zbog neaktivnosti vlade”, rekao je Marcus Melo, profesor politologije na Federalnom univerzitetu u Pernambuku na sjeveroistoku. “Vlada ima određenu kratkovidnost u shvatanju koliko je ovo ozbiljno.”

U ponedjeljak je potpredsjednik Bolsonaroa Hamilton Mourão najavio da će biti poslano još 5.000 vojnika koji će pomoći u čišćenju izlijevanja, ali za mnoge Brazilce odgovor je bio ‘premalo-prekasno’.

Joel de Oliveira Filho (57), vlasnik pansiona na plaži Carneiras – jednoj od najpoznatijih plaža na sjeveroistoku države Pernambuco – pridružio se ostalim lokalnim stanovnicima koji su počeli čistiti naftu uz pomoć zaposlenih u gradskoj vijećnici. Niko iz savezne vlade nije bio tamo, rekao je.

“Ljudi na sjeveroistoku čiste naftu s obale vlastitim rukama, dok je savezna vlada nepokretna”, rekao je.

U obližnjoj Bahiji volonteri su organizirali grupu ‘Obalni čuvari’ kako bi očistili plaže. Na Instagramu imaju 19.000 pratilaca, a putem interneta su prikupili  4.800 dolara za zaštitne rukavice, čizme i maske.

„Ovo je civilno društvo koje se organizuje. Naš pokret ne podržava nijednu političku stranku, mi podržavamo prirodu “, rekao je Miguel Sehbe Neto (37), administrator kompanije iz Salvadora, koji vodi jedan od svojih 20 timova na plaži. „Ono što mi želimo je objašnjenje i efikasna akcija.“

Njihov tim je imao pomoć od mornaričkog osoblja i osoblja agencije za zaštitu okoliša prilikom čišćenja dvije lokalne plaže. Ali vlada nije uspjela locirati izljev nafte niti zaustaviti njeno kretanje do obale, rekao je – i mnogim drugim plažama još uvijek treba pomoć.

“Ne znamo veličinu neprijatelja”, rekao je. Bolsonaro je u petak objavio kratki Facebook live video na kojem su se vidjeli njegovi ministri obrane, general Fernando Azevedo e Silva i mornarički časnici koji su objasnili kako vjeruju da je nafta došla s broda daleko do mora.

Bolsonaro je rekao da prepreke za zaustavljanje ne bi zaustavile naftu jer je bila ispod površine i sugerirao je da bi izlijevanje moglo biti “krivično djelo” kako bi se spriječila multimiljarderska aukcija prava na naftu koja će se održati 6. novembra.

„Može li biti krivično djelo prejudicirati ovaj tender? To je pitanje koje je u zraku”, rekao je Bolsonaro.

Ministar zaštite okoliša Ricardo Salles putem Twitter je pokušao odbraniti rad  federalnih agencija za zaštitu okoliša, državnih vlada, mornarice i državnu naftnu kompaniju Petrobras u rješavanju krize.

Međutim, Fabiano Contarato, opozicioni senator koji predsjeda odborom za zaštitu okoliša, je rekao da je vlada “mogla proglasiti vanredno stanje […] Oni ovo ne shvataju ozbiljno”.

Prošlog četvrtka bio je domaćin saslušanja u senatu sa mornaričkim oficirima, zvaničnicima ministarstva zaštite okoliša, tužiteljima i predsjednikom agencije za okoliš Ibama.

“Oni ne znaju je li to bio namjerni zločin, ne znaju kako ukloniti ovu naftu”, rekao je Contarato. “Ima mnogo više pitanja nego odgovora.”

U četvrtak su savezni tužitelji na sjeveroistoku naredili vladi da primijeni nacionalni plan za vanredne situacije i rekli da se dosadašnja akcija pokazala neefikasnom. Ali sudac je presudio da plan već djeluje i rekao da vlada čini dovoljno.

José Álvaro Moisés, viši profesor političkih nauka na Univerzitetu u Sao Paulu, napomenuo je da je u aprilu Bolsonarova vlada zatvorila dva odbora koja su bila dio nacionalnog plana Brazila za slučaj vanrednih izljeva nafte.

„Stav vlade je protiv zaštite životne sredine“, rekao je.

Nema poruka za prikaz