Britanija i EU postigli privremeni trgovinski sporazum

Velika Britanija i Evropska unija postigle su privremeni sporazum o slobodnoj trgovini koji bi trebao spriječiti novogodišnji haos u prekograničnoj trgovini i donijeti sigurnost za poslove nakon niza godina previranja oko Brexita.

Dogovor je došao u četvrtak, nešto više od sedmice prije okončanja procesa razlaza evropskog bloka i Velike Britanije.

Sada slijedi trka s vremenom za odobravanje i ratifikaciju sporazuma prije nego što Velika Britanija napusti ekonomske strukture EU na kraju godine. Britanski i evropski parlament moraju glasati o sporazumu.

Mjeseci napetih pregovora, koji se često bili na kušnji, postupno su smanjivali razlike između dvije strane u vezi s tri ključna pitanja: pravila poštene konkurencije, mehanizme za rješavanje budućih sporova i ribolovna prava. Prava brodova iz EU na ribolov u britanskim vodama bila su posljednja prepreka prije nego što je i ona riješena.

Međutim, ključni aspekti budućih odnosa između EU i bivše članice ostaju neriješeni.

Britanski premijer Boris Johnson insistirao je na tome da će Velika Britanija “silno napredovati“ čak i ako ne bude postignut dogovor, a bude morala trgovati s EU pod uslovima Svjetske trgovinske organizacije. Ali, njegova Vlada priznala je da bi haotični izlazak vjerojatno doveo do zastoja u britanskim lukama, privremene nestašice nekih roba i povećanja cijena osnovne hrane.

Velika Britanija se povukla iz političkih institucija unije 31. januara, a ekonomski prelazni period ističe 31. decembra.

AA

Nema poruka za prikaz