Bužim dobija plantažu kestena

U okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje u kojem učestvuju Hrvatska-Bosna i Hercegovina i Crna Gora, potpisan je ugovor za plantažni uzgoj kestena.

Kako je saopćeno iz Općine Bužim, ugovor su potpisali načelnik Mersudin Nanić i direktor poduzeća “Berry project” d.o.o. iz Bihaća  Mušić Nedžad kao izvođač radova na prvoj plantaži kestena koja će biti podignuta u MZ Radoč, u reonu Križa.

Ukupna vrijednost projekta je 22.942,73 KM. Projekat “Zaštita i promocija kestena” finansiran je grant sredsvima Interreg IPA Programa, a Općina Bužim u ovom projektu učestvuje sa 20% vlastitih sredstava.

U Evropskoj uniji najveći  proizvođač i prerađivač plodova kestena je Italija, s proizvodnjom od oko 50.000 tona godišnje. Nakon nje slijede Španija i Francuska.

Kod nas se pitomi kesten praktično ne uzgaja, već je njegovo iskorištavanje svedeno na eksploataciju u šumi, tako da će prvi zasad kestena na ovom području biti dobra prilika i osnova za ozbiljniji pristup na očuvanju kestenovih šuma i podizanje proizvodnje kestena na jedan viši nivo.

Nema poruka za prikaz