Cavusoglu: Francuska je posljednja zemlja koja će nam držati lekciju o genocidu

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu je poručio danas u Antaliji kako je Francuska posljednja zemlja koja može Turskoj držati lekcije o genocidu i historiji, javlja Anadolu Agency (AA).

U Antaliji je danas počeo 99. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), u okviru kojeg se održava i zasjedanje Posebne grupe za Bliski istok i Mediteran.

Ministar Cavusoglu se, nakon zvaničnog obraćanja, dotakao i poteza francuskog predsjednika Emmanuel Macrona koji je proglasio 24. april Nacionalnim danom sjećanja na “genocid nad Armenima”.

Rekao je kako se ovim želi držati lekcija Turskoj po pitanju međunarodnog prava i vladavine prava.

-Vi govorite o demokratiji i slobodi izražavanja, a zar se Macronova odluka ne kosi s odlukama koje je donio Ustavni sud Francuske? Kosi. Je li dužnost političara da događaj iz prošlosti ocjenjuje kao genocid ili kao dokaz? Da li ste pročitali odluke UN-a – upitao je Cavusoglu.

Imati mišljenje i donositi odluku su dvije potpuno različite stvari, poručio je Cavusoglu, te dodao:

“Francuska je posljednja zemlja koja može Turskoj držati lekcije o genocidu i historiji. Nismo zaboravili ono što se desilo u Ruandi i Alžiru. Neka Francuska pogleda u svoju mračnu povijest i neka ne ustaje držati lekcije Turskoj.”

Nema poruka za prikaz