Četiri stara/nova načelnika i jedan stari/novi gradonačelnik u HNK

Četiri dosadašnja načelnika općina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i gradonačelnik Čapljine nastavljat će obavljati tu dužnosti i sljedeće četiri godine. Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije od osam lokalnih jedinica samouprave u HNK na izborima su pobjedu odnijeli kandidati HDZ-a BiH, dok su SDA, HDZ 1990 i SDP BiH osvojili po jedno načelničko mjesto. 

U općini Prozor-Rama pobjedu je odnio dosadašnji načelnik Jozo Ivančević iz HDZ 1990. 

U Jablanici, koja je do sada imala načelnika iz SDA, situacija se promijenila i sada ova općina ima načelnika iz SDP-a Damira Šabanovića.

U Stocu je pobjedu odnio dosadašnji načelnik Stjepan Bošković iz HDZ-a.
I u Čitluku je načelnik iz HDZ-a Marin Radišić.

HDZ BiH odnio je pobjedu i u Neumu, gdje je načelnik kandidat te stranke Dragan Jurković. 

Dosadašnji načelnik Ravnog Andrija Šimunović iz HDZ-a BiH bio je jedini kandidat u toj općini, pa će tako i dalje ostati na ovoj funkciji. U Gradu Čapljini isto. Ostaje dosadašnji gradonačelnik Smiljan Vidić iz HDZ BiH.Načelnik Konjica biće kandidat SDA Osman Ćatić.

Aktuelni načelnik opštine Nevesinje i kandidat SNSD-a za to mjesto u naredne četiri godine, Milenko Avdalović pobijedio je na izborima u ovoj opštini.

U Istočnom Mostaru pobjedu na lokalnim izborima odnio je kandidat SDS-a Božo Sjeran. Sjeran je osvojio 102 glasa, dok je njegov protivkandidat Milorad Račić iz SNSD-a dobio 36 glasova. Istočni Mostar je najnerazvijenija opština u bh enititetu Republika Srpska. Ima svega 190 glasača.

Izvor: federalna.ba

Nema poruka za prikaz