Četvorka i samostalni zastupnici danas glasaju o smjeni Vlade KS

Skupština Kantona Sarajevo danas će održati sjednicu na kojoj će se glasati o nepovjerenju aktuelnoj Vladi KS, a za koju se smatra da je suštinski pala prije nekoliko dana kada je Mario Nenadić podnio ostavku na funkciju premijera, a Mirza Čelik kao predsjedavajući.


Riječ je o hitnoj sjednici Skupštine KS koja će početi u 10 sati u online izdanju te će se tek na zasjedanju utvrditi dnevni red. Međutim, ono što će se naći pred zastupnicima je izglasavanje nepovjerenja trenutnoj Vladi KS.

Na ovoj sjednici će, kako je rečeno iz Vlade KS, biti razmatrana ostavka premijera Nenadića i predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika.

Na istoj sjednici planirano je i imenovanje novog predsjedavajućeg ovog kantonalnog zakonodavnog tijela.

Na ovaj način napokon će biti okončan proces vezan za odlazak aktuelnog saziva Vlade KS kao i proces kristaliziranja nove skupštinske većine.

SDA je već saopćila kako je spremna podržati novi saziv Vlade KS ukoliko predsjednik NiP-a Elmedin Konaković bude premijer. Međutim, Konaković je odgovorio da mu ne pada napamet da udovoljava željama SDA jer sve što SDA podrži to se i osuši.

Podsjećamo da je prošli ponedjeljak zastupnik Naroda i pravde u Skupštini KS Elmedin Konaković predložio da se sjednica na kojoj se trebalo glasati o smjeni Vlade KS odgodi i održi danas.

Novu skupštinsku većinu činit će NiP, SDP, Naša stranka, NBL, Aljoša Čampara, Admela Hodžić, Damir Marjanović i Damir Nikšić.

Izvor: Klix.ba

Nema poruka za prikaz