Christopher Hill: Dejton nije sredstvo kojim se ta zemlja može upravljati

Raspad Jugoslavije je bio neizbježan i neke zemlje su posegnule za brzim rješenjima kao što je referendum u BiH, ali posljedice su bile prilično brutalne, ispričao je američki diplomat Christopher Hill, zamjenik Richarda Holbrookea u dejtonskim pregovorima, obraćajući se na konferenciji povodom godišnjice ovog mirovnog sporazuma.

“Bio sam na konferencijama gdje se učesnici iz BiH samo žale. Poručio bih im da, iz praktičnih razloga, prigovaranje onom što je učinjeno prije 25 godina nije način pronalaska rješenja. Poručio bih im također da ako želite riješiti problem, onda ne krivite druge za svoje probleme već se pogledate u ogledalo”.

 “Europska unija se jako trudila da riješi problem ali ubrzo je postalo jasno kako svi moraju odigrati ulogu u iznalaženju rješenja,” rekao je Hill, učesnik panela, panelu ‘Od Vašingtonskog do Dejtonskog sporazuma: Šta je učinilo mir mogućim?’ a koji je održan u sklopu video konferencije koju su organizirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Bilo je frustrirajuće za mnoge Bosance da razgovaraju s američkim i drugim stranim diplomatama, nastavio je Hill, podsjetivši kako su upravo ti diplomati tek par mjeseci ranije otkrili da BiH postoji i nisu ni shvatali kompleksnost problema.

“Kažem vam da čak ni danas mnogi Amerikanci nemaju pojma šta znači konstitutivni narod. A to je bio vrlo bitan element i političko rješenje koje je uslijedilo”.

Prema njegovim riječima, mnogi Amerikanci također nisu zauzeli čvrste stavove o tome kakvo bi političko uređenje u BiH trebalo biti, a posljedica su mnogobrojni koncepti, i “razumljivo je da 25 godina kasnije, a iskreno počelo je i nakon 25 dana, imamo osjećaj da se stvari trebaju ispraviti.”

“Dejton nije sredstvo kojim se ta zemlja može upravljati.”

Vrlo je bitno ponovo pogledati Dejton i ono što se treba učiniti u smislu vladinih struktura,” zaključio je.

Na panelu pod nazivom ‘Od Vašingtonskog do Dejtonskog sporazuma: Šta je omogućilo mir?’ pored Hilla su još govorili bivši ministri vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić i Miomir Žužul, bivši visoki zvaničnik NATO-a i vojni predstavnik u dejtonskim pregovorima Wesley Clark i drugi.

N1

Nema poruka za prikaz