Cijene nafte kliznule pod pritiskom zabrinutosti za potražnju

Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti da će trgovinski sukobi smanjiti svjetsku potražnju, iako su napadi na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu ograničili pad cijena.

Na londonskom je tržištu cijena barela kliznula 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 61,17 dolara. I na američkom se tržištu barelom trgovalo po nižoj cijeni, za 28 centi na 52 dolara.

Cijena barela je na oba tržišta u četvrtak porasla 2,2 posto, ali na putu je tjednog pada većeg od tri posto.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je smanjila procjenu rasta potražnje u 2019. za 100.000 barela dnevno, na 1,2 milijuna barela na dan, zbog pogoršanja izgleda za svjetsku trgovinu. No agencija sa sjedištem u Parizu također je priopćila da će u 2020. potražnja porasti na 1,4 milijuna barela dnevno.

U četvrtak je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) smanjila svoju prognozu potražnje u 2019. čak ispod IEA-ove, na 1,14 milijuna barela dnevno.

Jučer su napadi u blizini Irana i Hormuškog tjesnaca izazvali u jednom trenutku rast cijena nafte za čak 4,5 posto.

To je bilo drugi put u istom mjesecu da su tankeri bili napadnuti u najvažnijem svjetskom području za naftne isporuke, usred rasta napetosti između Sjedinjenih Država i Irana. Washington je za napade u četvrtak brzo optužio Iran, dok je Teheran to demantirao i optužio drugu stranu.

Napetosti na Bliskom istoku su eskalirale nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma zapadnih zemalja s Iranom iz 2015. i ponovno uveo sankcije, posebice usmjerene na njegov izvoz nafte.

Iran, koji je objavio da nije povezan s prethodnim napadima, priopćio je da ga „psihološki rat“ neće zastrašiti.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je da SAD ocjenjuje da iza napada u četvrtak stoji Iran. Američka vojska je kasnije objavila videozapis u kojem je navedeno da je iranska revolucionarna garda uklonila neeksplodiranu minu sa strane japanskog tankera.

U priopćenju objavljenom u četvrtak navečer, iranska delegacija pri Ujedinjenim narodima izjavila je da Teheran “kategorički odbacuje neutemeljene tvrdnje SAD-a u pogledu napada 13. lipnja na naftne tankere i najoštrije ih osuđuje”.

OPEC je jutros objavio cijenu barela referentne košarice nafte njegovih članica, koja je u četvrtak iznosila 61,51 dolar i bila 50 centi viša u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Nema poruka za prikaz