CNN objavio etički vodič: 10 savjeta kako se ponašati prema muslimanima koji poste

Podijelite ovaj članak:

Za njih, počeo je najsvetiji mjesec – ramazan. Period koji traje mjesec dana se provodi postom, suzdržavanju od činjenja loših djela, ličnih zadovoljstava kao akt pokornosti Bogu.

Živimo u okruženju koje se naziva kao multikonfesionalno, a narednih mjesec dana, kako bi izbjegli sve neugodnosti – CNN je pripremio etički vodič za sve nemuslimane, kako bi izbjegli sve nepredviđene situacije, a pri tome možda i nekome tko prakticira vjeru, olakšali post.

Pitanje broj 1: Postoji li nešto što treba raditi ili izbjegavati kako ne biste uvrijedili nekog prijatelja/kolegu/saradnika koji posti?

Kratki odgovor: Ne.

Prošireni odgovor: Ne, ali evo vam 10 savjeta kako se ponašati prema pripadnicima islamske vjeroispovjesti koji naredni period provode u postu.

1. Naravno da možete jesti ispred kolega koje poste

Muslimani se narednih 30 dana suzdržavaju od jela i pića dok Sunce ne zađe. To ne znači da vi treba da se krijete, ali ukoliko se možete suzdržati – to bi možda i bilo lijepo od vas. Zapamtite, post je osobna, intimna stvar.

2. Pokušajte da ne zakazujete poslovne ručkove

Osim ako baš nemate obzira prema vjerski nastrojenim ljudima, onda je to “u redu”.

3. Ne morate postiti s muslimanima

Možete ukoliko niste nikada, i želite da saznate kakav je to osjećaj. Nećete povrijediti ničija osjećanja ako ne postite, čak ni najboljeg prijatelja nećete povrijediti, kolegu… Post je opet ponavljamo, individualna stvar.

4. Možete se pridružiti na iftaru ukoliko ste pozvani

Iftar nastupa nakon zalaska Sunca. U tradiciji je muslimana da prave velike iftare, i pozovu svoje prijatelje, susjede, kolege, saradnike. Ako dobijete poziv, nije lijepo odbiti.

5. Ne morate znati tačno kada počinje ramazan

Ramazan nije kao Božić, Dan zahvalnosti, Nova godina i slično, pa da je datum fiksan. Ramazan se pomjera svake godine zbog lunarnog kalendara. Sve zavisi od Novog mjeseca, te se datum kako rekosmo – stalno pomjera.

6. Jedino što se traži – fleksibilnost

Pokušajte ugoditi kolegama na poslu s radnim vremenom. Tokom mjeseca ramazana, oni sigurno mogu doći na posao ranije – te i otići ranije. Potrebno je samo malo razumijevanja. Mada, ovo će vam rijetko ko tražiti.

7. Iako poste, mogu vam se pridružiti na caffe-pauzi

Ne, neće konzumirati kafu, vodu, sok ili kolač. Ali će sjediti s vama i praviti vam društvo.

8. Držat će distancu

Samo zbog zadaha iz usta. U krajnjem slučaju, znate i sami kada pregladnite, da organizam funkcionira na malo druagčiji način. Naravno, to je samo u slučaju kada direktno pričate s nekim, pa da vam ne bude čudno što ta osoba stoji dva-tri metra udaljena od vas.

9. Možete reći “Ramazan mubarek olsun”

To znači sretan ramazan. Ništa više.

10. Izbjegavajte rečenicu: Trebao/la bih i ja postiti da izgubim na kilaži

Bit ramazana nije u tome, ali vjerujemo da je to do sada više puta objašnjeno.

Ovo je etički vodič čiji je autor CNN-ov Saeed Ahmed, koji će vjerujemo, umnogome pojedincima olakšati narednih mjesec dana, piše CNN.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x