Crnogorski mitropolit patrijarhu: On govori da je srpska republika u Bosni, srpska republika Srbije, nikako da zaborave na veliku Srbiju

Dan poslije Trojičidanskog sabora ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, sa koga je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao vlast u Podgorici da “ne stvaraju razdore i mržnju” i ne usvajaju zakon kojim bi imovina SPC postala državna, oglasio se mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo, koji je o skupu ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja rekao da Hram “jesu Srbi napravili, ali, bogumi, našim novcem”.

– Pa, će i to doći na tapet, da se i o tome misli – kaže on.

Mihailo je iznio niz tvrdnji na račun patrijarha Irineja i SPC upoređujući njihove izjave sa kontejnerom, uz tvrdnje da SPC želi obnovu velike, etnički čiste Srbije. Otišao je tako daleko da je rekao da “Srbi hoće da ponove jednu vrstu Srebrenice”. Milu Đukanovića je, sa druge strane, nazvao “jednim od najboljih evropskih političara”.

“Irinej ne zna mnogo”

Komentarišući oštre reakcije patrijarha Irineja i Beograda, miropolit Mihailo je rekao:

– Ovako mogu da kažem, iz kontejnera može svašta da izlazi. Srpski patrijarh Irinej, siromah, ne zna mnogo. On misli ako se nekome da vlast, da može da govori bilo šta. On, recimo, govori da je srpska republika u Bosni, srpska republika Srbije, a Crna Gora da je država Srbije!? Nikako da se otresu “velike Srbije” – obrazložio je mitropolit CPC.

Nadalje, dodaje kako “prema stanovištu SPC i države Srbije u osnovi Crnogorci nemaju ništa”.

– Oni smatraju da je ovo srpska zemlja, srpska crkva, srpski jezik, srpska istorija, srpska politika, srpski su svi spomenici… Kao da smo mi neki došljaci. Samo što ne kažu da smo sa druge planete. A možda će i to reći. Njihov otac nacije Dobrica Ćosić je jednom dobro rekao, a to je da su “Srbi sve na laži dobili”. Istina je. To se može dokazati – rekao je mitropolit CPC.

Prema njegovim tvrdnjama, ovakvi napadi na Crnu Goru mogu da upućuju na to “da hoće da ponove jednu vrstu Srebrenice i ovdje”.

– Srebrenica je završena. Srebrenica je danas sveta zemlja. Srebrenica je veliki genocid u istoriji Balkana i Evrope. Srebrenica je primjer i uzor da takva zla više ne činimo. A Srbi, ako to opet žele da rade, mogu na nekoj drugoj teritoriji. Balkan se, srećom, oslobodio od Srbije – naveo je on.

“Bilo im lijepo pod Turcima”

Takođe se osvrnuo na odnos SPC prema islamu.

– Vjerujte, oni bi rado protjerali i islam, i katoličanstvo, i jevrejstvo, da bi onda ovde bila čista srpska država. Bilo je to u planu ’30-ih godina prošlog vijeka. Tada je postojao plan istjerivanja Albanaca sa Kosova pod naslovom “iseljavanje Arnauta”. Dakle, nije prvi put da se tako ponašaju. Oni bi se trebali bolje ponašati prema islamu nego nama pravoslavnima, jer im je pod Turcima najbolje bilo. Bili su 500 godina pod velikom turskom imperijem na tri kontinenta. Bilo im lijepo tamo, čoče – kaže mitropolit Mihailo.

“Đukanović jedan od najboljih evropskih političara”

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve smatra da je predsjednik Milo Đukanović, kojeg naziva jednim od najboljih evropskih političara, i ranije znao suštinu odnosa Crnogorske pravoslavne crkve i države, ali da je čekao.

– Poslije referenduma i posebno prije njega, da se to pitanje potegnulo došlo do obračuna, a i krvoprolića kao što je bilo u Bosni. Da nije znao da crkve i manastiri pripadaju državi Crnoj Gori Đukanović ne bi to pitanje ni potezao. On to dobro zna. Crkvena imovina, crkve, manastiri, zemljište će biti u vlasništvu države. A poslije ćemo vidjeti. Valjda ga neće opet dati Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ako bi njoj dali ponovo, onda ne bi ni pokretali sve ovo, je li tako – zaključio je mitropolit Mihailo.

Amfilohije: Đukanović je sve prodao, pa hoće i crkvu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je juče predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića i crnogorsku vlast da “nakon što su sve rasparčali i rasprodali hoće da otimaju crkvenu imovinu kako bi je razdijelili svojoj mafiji”.

– On (Đukanović) zbog svog egoizma sada hoće da rasparčava i dijeli crkvenu imovinu, jer je samo to ostalo u Crnoj Gori što nisu oteli i podelili. E neće moći – kazao je poglavar MCP “Vijestima” nakon Trojčindanskog sabora pred Hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici, prenose CDM i Vijesti.

Nema poruka za prikaz