Da je umjetnost univerzalni jezik, pokazali smo u još jednoj pozitivnoj priči iz Bihaća

Upoznajte Akbar Bahoura (58), čovjeka za čijim se slikama otimaju mnogi Bišćani. Iako gradu na Uni ne manjka likovnih umjetnika, ono što Akbarovu situaciju čini posebnom jeste upravo činjenica da je u uvjetima koje bi mnogi okarakterisali ako neuslovne i nehumane, našao dovoljno inspiracije i volje da uljepša dan mnogima, a sebi i svojoj porodici priskrbi prijeko potreban novac.

Naime, Akbar i njegova porodica već godinama pokušavaju da se, kao i mnogi stanovnici ovih prostora, presele u neku od zemalja Zapadne Europe i tamo otpočnu mirniji i sigurniji život. Rodni Iran napustili su 2017, odakle su prvo stigli u Srbiju, a zatim u Bosnu i Hercegovinu. Bihać im se, kažu, mnogo dopada.  Domicilno stanovništvo im nije pokazivalo otvoreno neprijateljstvo, a tokom godina su sklopili mnoga prijateljstva sa Bišćanima velikog srca. Upravo su njihovi prijatelji inicirali prodaju Akbarovih vrsnih slika, koje je dotad radio potpuno besplatno! Danas njegove slike naručuju desetine mušterija mjesečno, a cijena je i više nego pristupačna – 20 KM. U međuvremenu, porodici Bahour je odobren azil u BiH, gdje planiraju i ostati. Iako kroz osmijeh navodi da bosanski jezik priča „samo malo“, kroz časove jezika i uz svesrdnu pomoć svojih prijatelja i djece, sigurni smo da ćemo idući intervju voditi u potpunosti na bosanskom jeziku! Iako je prošao kroz mnoge po život opasne situacije, poput krađa i prevara od strane ljudi u kojih je polagao nadu za svjetliju budućnost sebe i svoje porodice, Akbar glavu nikad nije pognuo.

Poštenim radom, trudom i talentom, pod bihaćkim nebom, ovaj hrabri čovjek nastavlja borbu za svoj san: mir, sloboda i ljubav za sve!

Dopisnica “senzor.ba” iz Bihaća, Nejra Zulić

0

Nema poruka za prikaz