DA LI MATO JOZIĆ, MINISTAR PRAVDE FBIH ŠTITI NEZAKONITA IMENOVANJA NOTARA U FBIH?

Kao što smo u prethodnom članku objavili, postoji opravdana sumnja da su imenovanja notara u FBIH u zadnjih deset godina obavljana nezakonito, jer su priznati notarski ispiti položeni u RS-u.

Iako je postojao pravni osnov u Zakonu o notarima u FBiH, Federalno ministarstvo pravde sem prva dva obavezna seminara, nije organizovalo polaganje niti jednog notarskog ispita. Za to su znali i notari i Notarska komora, ali i Federalno ministarstvo pravde. Da bi izbjegli zakonske procedure notari koji su čak bili i u komisiji za polaganje notarskog ispita su svoju djecu krišom poslali u Republiku Srpsku da tamo po Zakonu o notarima RS pod sumnjivim okolnostima polože notarske ispite, i to sa veoma visokim ocjenama. Da li su njihova djeca toliko pametana i visprena ili je nešto drugo pokazaće vrijeme?!

Na zadnjem izboru notara za Općinu Ilidža od jednog kandidata je uložena žalba, jer je žalitelj bio jedini kandidat koji je položio notarski ispit u FBIH, a sva tri ostala kandidata među kojim je i izabrani  kandidat su notarske ispite položili u RS-oj.

Kada je Federalno ministarstvo pravde FBiH zaprimilo žalbu, prije nego što je po njoj odlučeno, ministar Mato Jozić naprasno obavještava sva ministarstva kantona da se obustavlja davanje mišljenja na sva dalja imenovanja notara na upražnjena mjesta. Po njemu postoje mnoge nesuglsice u zakonu koji je od strane Ustavnog suda FBIH u pojedinim odredbama proglašen neustavnim.

Navodno Vlada FBiH je u parlamentarnu proceduru poslala Zakon o notarima, te se imenovanja  obustavljau do usvajanja tog zakona. Prvo pitanje koje se postavlja ministru jeste „šta je sa svim imenovanjima koja su se desila nakon donošenje Odluke Ustavnog suda FBiH? Jesu li ona validna i mimo toga što su imenovani suprotno Zakonu o notarima FBiH?

Šta je sa davanjem saglasnosti za imenovanje notara za općinu Ilidža koju je ovaj ministar dao prije 15 dana a sada obustavlja davanje mišljenja navodno zbog Odluke Ustavnog suda FBiH koja je donesena prije deset godina? Na ovo pitanje će ministar morati dati odgovor istražnim organima!

Neistina koju je ministar iznio u obavještenju je ta da je Ustavni sud u pitanje doveo odredbe o imenovanju notara, kada se zna da ove odredbe nisu bile predmetom preispitivanja pred Ustavnim sudom. Druga neistina je ta da je u parlamentarnu proceduru poslat Zakon o notarima kada se zna da je Vlada FBiH izmjene ovog zakona povukla iz parlamentarne procedure.

Ovdje se može zaključiti samo jedno a to je da je ministar ovim obavještenjem spriječio zakonito imenovanje notara za Općinu Ilidža, i naravno spriječio da se postavi pitanje zakonitosti imenovanja notara i zadnjih deset godina u FBiH. Jako je pronicljivo da se sugeriše imenovanje VD notara iz reda postojećih notara. Jeli se to opet  upražnjenja mjesta čuvaju za rodbinske veze notara? Ovo sasvim sigurno mora dobiti sudski epilog, jer sve miriše na najveću do sada korupciju u notarijatu FBiH!

Nema poruka za prikaz