Dalia, nesalomljiva djevojčica iz Palestine

Gaza – Četrnaestogodišnja Dalia Khalifa prisjeća se danas kako je izgledalo njeno ranjeno lice dok pogledom luta po podu stana u četvrti Zeitoun. Desilo se to prije pet godina, kada je u izraelskoj akciji “Zaštitni rub” na Gazu napadnut njen dom. Prekrivena krvlju i nesposobna da otvori oči, odvezena je u bolnicu u stanju šoka nakon izraelskog napada na njihovo naselje, u kojem je ranjena cijela njena porodica.

Porodica Khalifa je prebrodila težak period tokom izraelske agresije na Gazu. U noći 1. augusta 2014. godine desila se katastrofa, koju pamte svi stanovnici Zeitouna, a posebno djevojčica Dalia, jer su te večeri geleri izraelske rakete izranjavali njeno tijelo. Njenu priču svijetu je ispričao Mohammed Asad, fotoreporter iz Gaze, koji je u bolnici dokumentirao civilne žrtve izraelske vojne ofanzive.

Assad je fotografirao Daliju 9. augusta, primjećujući da, uprkos ranama od šrapnela na licu, djevojčica nije plakala; sa Dalijinog izranjavanog lica zračio je osmijeh. Fotografija je obišla svijet, a našla se i na naslovnicama pojedinih svjetskih časopisa. Osvojila je i glavnu nagradu žirija na foto-konkursu u organizaciji Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi – OCHA 2014. godine. Autor je fotografiju nazvao “Assiyat al-Damea” (Onaj ko ne plače lako), dok je na engleskom nazvana “Unbreakable”.

Kobni dan 1. august

Dalijina majka, 50-godišnja Aisha Khalifa, ispričala je šta se desilo tog najtežeg dana za njenu porodicu tokom izraelske agresije. U stanu s njima živjeli su Dalijin djed i rođaci, jer su strahovali od napada Izraela na njihovu zgradu. U samu zoru su ih probudili pucnjevi i zvuk aviona.

Svi u kući su zadobili lakše povrede, dok su sestre Rimas i Dalia bile teže ranjene. Rimas, koja je u to vrijeme imala pet godina, zadobila je povrede u predjelu glave, što je dovelo do poremećaja u njenom nervnom i mišićnom sistemu. Liječena je u Turskoj, s tim da se taj proces mora nastaviti i dalje. Dalia, koja je tada imala devet godina, ranjena je desecima gelera u lice, prsa, leđa i ruke.

“Dalia je bila prestravljena i u šoku zbog jačine bombardiranja. Zatim je pogođena kuća naših susjeda, kada je ranjena i Dalia, koja je grlila sestru Rimas. Odjednom su oko nas bile ruševine i počeli smo dozivati pomoć. Čekali smo sat vremena da po nas dođe hitna pomoć, a nakon pola sata su se ponovo vratili da prevezu ostatle ranjene”, rekla je majka Aisha.

Aisha kaže kako Dalia nije mogla otvoriti oči cijelu sedmicu. Delegacija stranih liječnika, koja je tokom izraelske agresije došla u Gazu, ostala je zatečena ugledavši desetke gelera u njenom tijelu. Tada je počeo dugi put Dalijinog liječenja, koje i danas traje, s obzirom na to da se u njenom tijelu još uvijek nalazi nekoliko gelera i zbog tragova ranjavanja na njenom licu.

Oni koji su vidjeli fotografiju Dalije tokom agresije nisu je mogli prepoznati, rekla je majka: “Neki su mislili da neće preživjeti.” Kaže kako djevojčica nastavlja marljivo učiti i ostvarivati odličan uspjeh u školi te da sanja o specijalizaciji u plastičnoj hirurgiji, kako bi liječila djecu žrtve rata čija su tijela unakažena poput njenog.

Ubijeno 1.742 Palestinaca

Zbog ozbiljnosti i dubine rana na Dalijinom tijelu, djevojčica je morala uzimati antibiotike kako bi spriječila trovanje zbog gelera. Koristila je različite mehleme, mješavine krema i med, kao i hranu koja pogoduje koži. Ne krije da i dalje pati od psiholoških trauma.

“Kada sam godinu dana nakon ranjavanja otišla u školu, kolegice iz razreda su me izbjegavale u strahu da im nešto ne prenesem. Mislili su da sam u izraelskom napadu dobila neku zaraznu bolest. Osjećala sam tjeskobu i nisam  željela ići u školu. To se promijenilo nakon razgovora sa savjetnicima u školi, a dobila sam i podršku od nastavnika”, kazala je Dalia.

U posljednjoj izraelskoj agresiji na Gazu 2014. godine ubijeno 1.742 Palestinaca, od čega 81 posto civila, među kojima 530 djece, 302 žene i 64 osobe čija tijela nisu identificirana zbog opekotina i unakaženja, dok je 8.710 civila ranjeno.

Izvor: Al Jazeera

Nema poruka za prikaz