Dan državnosti BiH obilježen i u Tuzli

U Tuzli je danas svečano obilježen 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Delegacije Vlade Tuzlanskog kantona  i Grada Tuzle položile su cvijeće i odale počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli.  Istaknuto da je 25. novembar  historijski datum, ali i podsjetnik da svi građani i građanke ove države trebaju i mogu živjeti u zajedništvu. Poseban fokus je stavljen na to koliko je važno da se tradicija obilježavanja ovakvih praznika prenese na mlađe generacije. 

”Mladi ljudi ne vole baš puno da se priča o ratu jer iza rata je već 25 godina, ali mi stariji uvijek moramo da ih podsjećamo i u vrlo kratkim obraćanjima da im spomenemo dešavanja koja smo mi prošli. Zašto? Da buduće mlade generacije ne bi dolazile u kušnju da nešto slično se dešava njima, da zajednički iz različitih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini ostvaruju jednu pozitivnu komunikaciju i pozitivnu priču koja je vodilja ka Evropi i Evropskoj uniji” , kazao je Denijal Tulumović, premijer Tuzlanskog kantona.

Prisutni su podsjetili na zaključak tadašnjeg zasjedanja ZAVNOBiH-a kojim je Bosna i Hercegovina definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, te država kao takva treba povratiti građansko povjerenje.

”Smatram da treba vratiti povjerenje građana u državu Bosnu i Hercegovinu, da svi znamo da nam je to jedina naša domovina, zato još jednom građanima BiH sretan praznik državnosti ”, izjavio je Selim Bešlagić, ratni gradonačelnik Tuzle.

U ime porodica šehida i poginulih boraca Grada Tuzle, na današnjem obilježavanju Dana državnosti u Tuzli se medijima obratila i Sabira Mićanović, predsjednica organizacije porodice šehida i poginulih boraca Grada Tuzle.

”Za nas Tuzlake, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu su bitne i 41. i 45. godina te 92. i 95. Za nju su živote dali najbolji sinovi ove jedine nam države Bosne i Hercegovine. Tuzla će uvijek biti na putu antifašizma i oslobodilačke politike i to ćemo i dalje njegovati ”, zaključila je Mićanović.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz