Dan nezavisnosti BiH: Položeno cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači i na spomen-obilježju Vječna vatra

Delegacije svih nivoa vlasti danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću, javlja Anadolu Agency (AA).

Među prisutnima su bili i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Delegacije svih nivoa vlasti danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću. Delegacije su položile cvijeće i na spomen-obilježje Vječna vatra.

“Svi znamo koliko je tada trebalo hrabrosti, čak i mudrosti da se takva vrsta odluke donese. Prilike u životu ljudi kao što je ta, i u životu jedne zemlje kao što je bila ta prilika 1. marta 1992., dešavaju se jednom u historiji. Dobijate svoju državu, nezavisnost. Trebalo je imati hrabrosti i mudrosti i krenuti tim putem. Skupo smo to platili”, podsjetio je Komšić.

Smatra da su “Kovači samo jedan dio te cijene koju smo platili u cijeloj BiH da bi dobili i stekli svoju nezavisnost”.

“Danas državu treba ponovo, možda je teška riječ, ‘braniti’ ali treba je graditi. Jer jedna vrsta nazovimo je unutrašnje agresije, sad teče kroz institucije države što je apsurd na prvi pogled. Međutim, oni koji znaju okolnosti u BiH nisu time iznenađeni. To opet govori da svi oni ratni planovi i sve ono protiv čega smo se borili, zbog čega smo platili tako skupu cijenu, ljudskim životima, u teškom razaranju, raseljenim i protjeranim ljudima, genocidu, da te politike još nisu odustale od svojih planova od prije 30 i 40 godina”, pojasnio je Komšić.

Kako je kazao, sada treba biti mudar i hrabar.

Komšić je rekao da “i dalje ide teška bitka da se ova zemlja sačuva kao multietnička zemlja, zemlja jednakih ljudi”.

“Da se uvede u NATO i EU, ta bitka i dalje ide”, izjavio je Komšić.

Komentarišući šta je to državni nivo uradio da mlade generacije ne idu iz BiH, Komšić je kazao da su probali ovu zemlju “gurnuti ka NATO-u i uspjeli su”.

“Mislim da je NATO vrlo bitan. Pokušavamo sada otkočiti i ovu priču oko evropskih integracija i to teško ide”, dodao je Komšić.

Na današnji dan proglašena je nezavisnost BiH nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum – 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

0

Nema poruka za prikaz