Dejtonski ustav se mora mijenjati: Zamrznuti sukobi mogu brzo postati vrući

U očekivanju godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma redale su se izjave domaćih i svjetskih zvaničnika o urgentnoj potrebi promjene Ustava BiH. Sama rasprava u Kongresu SAD-a producirala je zaključak kako Dejton više ne funkcioniše, a daljnje akcije se podrazumjevaju.Bez obzira na to što iz BiH često dolaze pozivi za strano uplitanje, ono sigurno neće biti nasilno, nego podrazumijeva dobrovoljnost i uvijek će morati biti proizvedeno kroz demokratski sistem u našoj zemlji, možemo čuti s raznih strana.

Drago mi je čuti pozive za obnovu američke prisustnosti na zapadnom Balkanu, kaže za Klix.ba Paul McCarthy, direktor Odjela za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta u Washingtonu.

“Oduvijek sam bio uvjeren da SAD sa svojim evropskim saveznicima može igrati pozitivnu ulogu u regiji. Međutim, za rješavanje najtežih problema u regiji bit će potrebno strpljenje i puno vremena i truda. Uspjeh zahtijeva da pregovarači razumiju zahtjeve i crvene linije drugih strana, a rezultati nisu uvijek u potpunosti prihvatljivi za sve”, kaže on.

Često trebate upisati “kvadrat u krug” i na kraju neće svi biti zadovoljni, dodaje, ali pomalo, ne posebno lijepi kompromis, često je bolji od nestabilnog statusa quo.

“Na kraju, ne možete zauvijek na taj način napustiti neriješena pitanja zapadnog Balkana, zamrznuti sukobi mogu brzo postati vrući”, kaže McCarthy.

On kaže kako je tokom godina vidio mnogo prijedloga kako revidirati dejtonski ustav, a sada se čuje sve više poziva na promjenu samog Dejtonskog sporazuma.

“Slažem se da je trenutni ustav doveo do grupisanja političke moći i dominacije određenih stranaka koje vladaju dugi niz godina. Moramo pronaći način za postizanje većeg političkog pluralizma i dopustiti da se čuju novi glasovi. Ženama i mladima treba dati veća prava, ali da bi ove promjene zaživjele, ljudi u Bosni i Hercegovini moraju ih prihvatiti. Promjena treba doći od čelnika zemlje, ustavnih stručnjaka. Ustavne komisije za proučavanje promjena i davanje preporuka dobrodošla su ideja”, kazao je on.

Jasno je da bi promjene nametnute izvana rezultirale nestabilnim kompromisom, nastavlja, i vjerovatno ne bi postale organski dio bosanskog sistema.

“Nadalje, nestabilni sistemi u ovom dijelu svijeta pozivaju na nepoželjna miješanja nedemokratskih vanjskih sila. Zapad treba napraviti korak naprijed. Dakle, promjena se mora dogoditi, a SAD sa svojim evropskim saveznicima može igrati ulogu u poticanju sporazuma između bosanskih čelnika. Kao što je već napomenuto, trebat će vam puno strpljenja, vremena i truda”, zaključio je McCarthy.

Klix.ba

Nema poruka za prikaz