Demokrat se u suzama prisjetio divljanja Trumpovih pristaša u Kapitolu

Glasnogovorniku demokratskog tima koji vodi postupak protiv Donalda Trumpa u utorak su zasuzile oči dok se prisjećao svoje 24-godišnje kćeri i zeta koji su se tokom divljanja pristaša bivšeg predsjednika na Kapitolu skrivali u strahu.

Kongresnik Jamie Raskin, koji u svom trećem dvogodišnjem mandatu zastupa dijelove Marylanda i stručnjak je za ustavno pravo, branio je zakonitost optužbi za opoziv bivšeg predsjednika.

Kada je pozvao svoju porodicu da gleda zajedničku sjednicu Kongresa 6. januara, na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda demokratskog predsjednika Joea Bidena na predsjedničkim izborima, Raskin (58) je također oplakivao smrt svog 25-godišnjeg sina od 31. decembra.

Rekao je kako ga je njegova kći upitala hoće li biti sigurni prilikom posjeta 6. januara, nakon što je čula za planove hiljada Trumpovih pristaša da dođu u Washington kako bi pokušali zaustaviti rutinski postupak.

“Rekao sam im – naravno da bi trebalo biti sigurno. Ovo je Kapitol”, rekao je Raskin, završavajući uvodnu riječ.

Ali kad je rulja prodrla u Kapitol, u nasilnom napadu u kojem je poginuo policajac Kapitola uz još četiri osobe, njegova kći Tabitha i ostali članovi obitelji ostali su šćućureni na podu ureda Zastupničkog doma.

Kada se napokon ujedinio s kćeri i zetom, ispričao im se i obećao da će stvari biti bolje prilikom njihove sljedeće posjete, rekao je.

“I znate što je rekla? Rekla je: ‘Tata, ne želim se vratiti u Kapitol’”, prisjetio se kongresmen.

Oči stotinjak članova Senata, koji su zastali s bilježenjem i petljanjem po papirima na svojim stolovima, uperile su se u Raskina dok je u suzama govorio o strahu svoje kćeri.

Ponekad jedva sposoban govoriti, završio je uvodni iskaz Senatu istaknuvši: “Od svih strašnih stvari koje sam vidio… ta me je najteže pogodila. Ta i vidjeti kako neko koristi stup američke zastave, sa zastavom i dalje na njemu, da bi udario jednog od naših policajaca”.

Hina

Nema poruka za prikaz