Detalji novog njemačkog zakona o useljavanju: Mnoge pogodnosti, ali ima i restrikcija

Fb stranica Non EU Service – Germany objavila je prije izvjesnog vremena tabelu na kojoj su predstavljene osnovne razlike između Zakona 26.2 odnosno odredbe o zapošljavanju radnika iz Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije koji važi od 1.1.2016 do 31.12.2020. godine i novog njemačkog Zakona o zapošljavanju kvalifikovanih radnika koji važi od 1.1.2020, piše Buka.

Radnici koji su dosad bili u Njemačkoj dobijaće vize do 2020. godine, a novim zakonom slijede brojne olakšice, ali neće sve biti “med i mlijeko”.
Prema novom zakonu se u struci može zaposliti samo lice koje ima u toj struci nostrifikovanu diplomu, dok se prema važećem zakonu to lice moglo zaposliti u bilo kojoj struci.

Kada je riječ o visini ličnog dohotka, ukida se odredba pre kojoj plata nije smjela biti manja od zakonski propisane satnice/ mjesečnog primanja. Dalje svi koji se zapošljavaju moraju imati sertifikate o znanju jezika.
Čekanje na termin se drastično smanjuje – umjesto 8-18 mjeseci, kako je to bilo dosad, sada će to biti 3 sedmice. Također, čekanje na odobrenje vize se smanjuje sa 3 mjeseca na 3 sedmice.

Istog dana kada se odobri radna radna viza odobrava se i viza za spajanje porodice, je jedna od odredbi novog Zakona.
Po ovom pitanju, i jedan i drugi zakon( 26.2 i FEG ) spajaju porodicu po PORODIČNOM ZAKONU a ne po RADNOM ZAKONU. Ovo znači da su nosioci spajanja, osobe koje dobiju radnu vizu ali i porodica koja “se spaja”,” se spaja” na osnovu porodičnog zakona.

I to ostaje na snazi kod oba zakona dok god oni važe.
Razlika se tiče u uslovima za spajanje porodice takoda novi zakon, dozvoljava da se na terminu kod kvalifikovanih radnika podnesu dokazi o ispunjenosti uslova za spajanje porodice odmah. Dakle ako su ispunjeni svi ovi uslovi porodica može ići odmah sa vama, navodi se u objašnjenju na FB stranici Non Eu Service – Germany.

Nema poruka za prikaz