DF: Bh. blok neće uspjeti da blokira NATO put BiH

Takozvani Bh.blok ponovo je kroz javne nastupe njihovih funkcionera zauzeo istu političku poziciju koju u pogledu formiranja vlasti zastupa anti-NATO koalicija SNSD – HDZ, saopšila je danas Demokratska fronta.

“Mi u DF-u smatramo skandaloznim i antidržavničkim ocjene pojedinih dužnosnika takozvanog Bh. bloka da je NATO izgovor za neformiranje vlasti. Takođe, u postojećoj političkoj situaciji, gdje za nastavak NATO integracija postoje strateške odluke, donesene čak prije deset godina, u situaciji gdje je to propisano Zakonom o odbrani BiH, tvrditi da za nastavak NATO integracija ne postoji dogovor, jeste izraz ili političke nezrelosti ili otvorenog antidržavnog djelovanja”, saopštili su.

Naveli su da za DF zakoni i odluke institucija države Bosne i Hercegovine nikada neće biti predmet pregovora, za razliku od Bh. bloka, i samo pod takvim uslovima će DF biti dio vlasti.

“Svaka politička aktivnost koja je usmjerena ka podršci  tome da potpisnici ranijih strateških odluka o NATO integracijama BiH, svoju trenutnu političku volju stave iznad zakona države Bosne i Hercegovine, jeste za najgrublju osudu od strane građana koji su dali podršku tim politikama, jer su se one, očito lažno predstavljale kao politike koje djeluju u interesu države BiH”, saopšteno je iz DF-a.

Oni su istakli da “SNSD-u, koji je potpisao formalni zahtjev za Akcioni plan za članstvo u NATO-u, i HDZ-u, koji je kroz djelovanje bivšeg člana Predsjedništva BiH potpisao Strategiju spoljne politike”, koja definiše nastavak NATO integracija, Bh. blok ima pravo pomagati.

“Mi u DF-u obećavamo da im ta pomoć neće biti od koristi”, zaključili su iz Demokratske fronte.

Nema poruka za prikaz