Dodik: Mađarska će se orijentisati na saradnju sa Republikom Srpskom

On je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom sa Orbanom, rekavši da je vođen otvoren razgovor i dogovorena saradnja.

Dodik je istakao da je veoma važno da su Srbija i Mađarska riješile odnos u pravcu podrške nacionalnim manjinama, te da je to doprinijelo relaksaciji sveukupnih odnosa.

“Orban smatra da je to osnova za uspostavljanje dobrih odnosa sa Republikom Srpskom i nastavak saradnje sa Sarajevom”, rekao je on.

Dodik je podsjetio na kontinuitet Orbanovih izbornih pobjeda, naglasivši da je sadašnja slika Mađarske rezultat njegove odgovorne politike.

“Orban je naslijedio situaciju u kojoj je Mađarska bila pred bankrotom, ali su prošli kroz teške reforme i danas je međarska ekonomija jedna od četiri rastuće ekonomije u EU. Mađarska ima kontinuitet rasta i bilježi smanjenje stope nezaposlenosti. Sve je to rezultat odgovorne politike Viktora Orbana koji nije oklijevao da preduzme sve što je bilo neophodno u korist mađarskog naroda i države”, istakao je Dodik.

On je naveo da su građani Mađarske to prepoznali, te da zvaničnici Republike Srpske čine isto.

“Zaštita Republike Srpske je osnov naše politike. Mi u tome nismo imali sagovornike na Zapadu, ali sada sa sigurnošću možemo da kažemo da se to promijenilo i da nailazimo na razumijevanje”, istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da Orban vjeruje da će buduća politika Evropske unije biti usmjerena ka stabilizaciji i jačanju koncepta država članica, a ne njihovog razvlašćivanja i gubljenja suvereniteta.

“Orban i njegova partija traže partnere u tom, kojih u Evropi ima sve više. On vjeruje u EU, ali ne u dosadašnjem konceptu koji je doveo do toga da Evropa pravi probleme, a ne da ih, kao nekada, rješava”, istakao je Dodik.

Nema poruka za prikaz