Dodik o porukama PIC-a: Jasno nam je da je sila na njihovoj strani

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je da Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila zaključke da bi ih Upravni odbor Vijeća za provođenje mira (PIC) odbacivao ili prihvatao, jer to nije tijelo koje je uopšte predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti Ustavom BiH.

“Zaključke je usvojila NS RS, koja iz svih važećih propisa crpi mogućnost i pravo da ih usvoji. Savjet za provođenje mira je samoorganizovano tijelo određenog broja zemalja i organizacija, koje nema ni akt o osnivanju, ni akt o funkcionisanju, što govori da je riječ o tijelu koje nije utemeljeno u međunarodnom pravu i aktima”, rekao je Dodik upitan da prokomentariše izjavu ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira koji su odbacili zaključke NS RS, prenosi N1.

PIC se oglasio o zaključcima NSRS-a: RS nema pravo na otcjepljenje

On je istakao da je “njihovo organiziranje potpuna pravna besmislica”.

“‘Svi su znali da je riječ o podvali’, tako je Paulina Nevil Džons opisala osnivanje PIC-a. Visoki predstavnik ni po Dejtonskom sporazumu, niti po rezolucijama Vijeća sigurnosti UN nema nikakvu obavezu prema PIC-u, te stoga smatram da je njihovo djelovanje u prošlosti, pa i ovo danas, mimo Dejtonskog sporazuma i mimo bilo kog pravno obavezujućeg akta”, naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je ocijenio da forum ambasadora u okviru Upravnog odbora PIC-a, koji se u Sarajevu sastaje s vremena na vrijeme, niti ima pravno utemeljenje niti ikakav smisao, posebno ako se uzme u obzir da se bez ikakvog pravnog osnova konastantno upliću u unutrašnja pitanja u BiH, a pozivaju se na očuvanje suvereniteta te iste BiH.

Jasno nam je da je sila na njihovoj strani, ali sila i pravo nisu jedno te isto, i to želim da im poručim i danas. Da bi protumačili Sporazum i Ustav nije nam potreban niko iz međunarodne zajednice, jer iako smo mali za njih i nedovoljno brojni, imamo dovoljno sposobnih ljudi koji na kompetentan način mogu da protumače sve sporazume i odluke”, poručio je Dodik.

Nema poruka za prikaz