Dodik: Potpisan koalicioni sporazum o većini u Banjaluci

Predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), “Ujedinjene Srpske”, Demosa, Demokratske narodne stranke (DNS), i Socijalističke partije danas su potpisali koalicioni sporazum o formiranju skupštinske većine u Banjaluci, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a na konferenciji za novinare u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

U sporazumu se navodi da će stranke imati učešće u vlasti shodno izbornom kapacitetu, a iskazana je opredijeljenost za formiranje većina i u drugim opštinama u ovom entitetu Bosne i Hercegovine.

Dodik je istakao da Goran Selak, predsjednik SPS-a nije potpisao ovaj sporazum do konferencije za novinare, a da će razgovarati o tome sa koalicionim partnerima da li će ova stranka dalje biti dio ove koalicije.

“Ukoliko odlučimo da ih ne prihvatimo u većinu u gradu onda će biti svi njihovi kadrovi eliminisani u roku 24 sata iz bilo kog mjesta gdje je nadležnost vlade”, rekao je Dodik i dodao da će biti potpisan i koalicioni sporazum o formiranju skupštinske većine u Bijeljini.

On je istakao da je stranka, SNSD, ostvarila dobar rezultat, a da je “mrlju stavio gubitak gradonačelnika u Banjaluci”.

“Imamo 43 izgledne opštine u RS, a 41 će sigurno biti naša. U Derventi ćemo vjerovatno imati gradonačelnika kada stignu glasovi iz inostranstva. U Brčkom smo takođe najjača partija iz RS. Kada tome dodamo još nekoliko koalicionih opština koje je dobila US i DEMOS to govori o 48 opština od 63 u RS”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, gradonačelnik u Banjaluci neće imati podršku, ali će od Draška Stanivukovića očekivati da ispuni svoja obećanja koja su pedantno bilježili. Dodik je naglasio da će imenovati predsjednika skupštine, zamjenike, načelnike, donositi budžet… sve što je u nadležnosti skupštine, a ukoliko je nešto ostalo izvan nadležnosti skupštine promjeniće zakone i statut i to staviti u nadležnost skupštine.

Rekao je i da je prljava kampanja dovela do toga da u Banjaluci ni jedan prijedlog gradonačelnika neće biti podržan. Najavio je da će prekinuti sve investicije sa republičkog nivoa za Banjaluku, dok ne vide na koji način će se grad dalje politički razvijati i odnositi. Rekao je da će po biračkim mjestima provjeriti gdje je Stanivuković dobio podršku “pa da on rješava probleme gdje god je dobio podršku”.

“Ovo je velika greška onih koji su smatrali da imaju samo svoje pravo, ja im neću oprostiti ovo što su uradili Igoru (Radojičiću op.a.). Ovo nije nikakva prijetnja, ovo je moj stav, kao čovjeka”, poručio je Dodik.

Izvor: federalna.ba

Nema poruka za prikaz