Dodik: U Srebrenici nije bilo genocida, to je mit poput kosovskog

SADAŠNJI predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovno je kazao kako u Srebrenici u julu 1995. nije počinjen genocid nad Bošnjacima te je dodao kako su suprotne tvrdnje zapravo “mit poput onoga kojega Srbi imaju o Kosovu”.

Dodik: Napravili su mit o Srebrenici

“Napravili su mit o Srebrenici oko kojeg se gradi nacionalni identitet Bošnjaka. Kao što Srbi imaju kosovski mit, oni prave srebrenički, jer nema ozbiljnog naroda bez mita”, izjavio je Dodik u intervjuu koji je u petak objavio banjolučki list “Glas Srpske”.

Dodik je ovo rekao samo dan nakon što su tijekom komemoracije žrtvama srebreničkog genocida visoki inozemni i bosanskohercegovački dužnosnici oštro upozorili kako se mora prestati nijekati karakter zločina što su ga u julu 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubivši više od osam tisuća ljudi.

Na tome je na srebreničkoj komemoraciji inzistirao i sadašnji predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmel Agius, koji je najavio kako će taj sud odlučno braniti istinu i činjenice utvrđene tijekom suđenja odgovornima za genocid počinjen 1995. godine.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko najavio je kako će nastaviti raditi na tome da se u parlamentu BiH donese zakon kojim bi nijekanje srebreničkog genocida i ratnih zločina postalo kažnjivo te kako vjeruje da će se to i dogoditi iduće godine kada će biti obilježena 25. godišnjica srebreničkog genocida.

“Britanci pokušali proglasiti Srbe genocidnim narodom, a Srbi izgubili pola populacije u prošlom stoljeću”

Komentirajući te poruke Dodik je ustvrdio kako se na zabrani nijekanja genocida inzistira iz Europe jer ni tamo nisu sigurni da je genocid zapravo počinjen.

“Zašto bi se donosio zakon o tome? Zato što nisu sigurni da činjenicama to mogu pokriti. Ako je bio genocid, nema razumnog čovjeka koji ne bi pristao na tu kvalifikaciju. Sada se pokušava odlukama suda, političkim pritiscima, nametnuti ta kvalifikacija. Kao što su Britanci pokušali da proglase Srbe genocidnim narodom, a Srbi izgubili pola populacije u prošlom stoljeću”, kazao je Dodik aludirajući na ranija nastojanja Velike Britanije da se u Vijeću sigurnosti UN-a donese posebna rezolucija o osudi genocida u Srebrenici, što je spriječeno zahvaljujući protivljenju Rusije.

“I sad da mi nešto priznamo. Eto nećemo”

Dodik, koji je 2007. u intervjuu za “Face” televiziju priznao kako je u Srebrenici počinjen genocid, sada je za to upotrebio kvalifikaciju “strašnog zločina” te tvrdi kako se zapravo ne zna ni koliko je ljudi tačno ubijeno.

“Strašan zločin se dogodio od nekih Srba ali ni Haaški sud, osim kvalifikacije koja se proteže po sistemu već presuđenog djela, nije nikad bio tačan u broju stradalih. I sad nama govore da moramo nešto priznati. Eto nećemo”, poručio je Dodik.

Nema poruka za prikaz