Dodik za Ruski reporter: Vjerovatno će mene i moje istomišljenike pokušati da uklone kako bi…

– Bez učešća Srba, zemlja je osuđena na propast. Vjerovatno će mene i moje istomišljenike pokušati da uklone kako bi radili sa nekim drugim, ali ja sam apsolutno ubijeđen u snažnu poziciju cijele Republike Srpske. Јer, da su mogli da nas zaobiđu, već bi to učinili – rekao je Dodik za Ruski reporter.

Dodik je rekao da BiH ne može ući u NATO bez saglasnosti Srba, te napomenuo da postoje procedure prema kojima spoljnopolitičke odluke donosi Predsjedništvo uz konsenzus.

– Ne vjerujem u BiH, u koncept njenog formiranja, ne vjerujem u njenu budućnost i niko ovdje nema revolucionarni plan da se ona ukine, ali jednom će na kamenu spoticanja, bilo to pitanje NATO ili slično, ona sama da se raspadne – kaže Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska u potpunosti odlučna da štiti i jača svoj ustavni poredak i samostalnost, svoj poseban položaj, te da se njenim građanima vratila vjera, uprkos pritisku međunarodne zajednice i Bošnjaka koji žele da joj smanje autonomiju i ukinu Srpsku.

– Mi nismo društvo avanturista, ma koliko vremena i snage trebalo, nastavićemo da se borimo političkim sredstvima. Uvjereni smo da nijedna autonomija u svijetu ne bi dozvolila sebi da nestane – ocijenio je Dodik.

On je istakao da se situacija na nivou BiH usložila, kao i unutrašnji odnosi, ali da je Srpska sada značajno sigurnija u sebe, ekonomska situacija je stabilnija, iako su potrebne investicije, ali u cjelini sve se kreće u pozitivnom pravcu.

Dodik je rekao da se za formiranje Savjeta ministara, koji žele da pretvore u vladu, postavlja dodatni uslov da se pošalje zvanično saglasnost za stupanje u NATO, što su Srbi odbili i ni u kojem slučaju to neće prihvatiti, jer se nikada formiranje zajedničkih institucija nije uslovljavalo nečim sličnim.

Dodik je rekao da je ulazak BiH u NATO nemoguć, te podsjetio da je Srpska usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, u kojoj je jasno rekla da ne želi biti član NATO-a i da ne namjerava da se kreće u tom pravcu, te da neće da bude dio tog saveza zbog niza političkih, vojnih, ekonomskih i drugih razloga.

Što se tiče tvrdnji da će se ekonomska situacija poboljšati ulaskom u NATO, Dodik je rekao da vidi šta se dešava u Hrvatskoj, Crnoj Gori i drugim zemaljama regiona koje su ušle u Alijansu.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o vojnim razlozima, NATO je bombardovao Srbe dva puta bez rezolucije UN, što je bila jednostrana i kriminalna akcija NATO-a protiv Srba, koja je nanijela ogromne ljudske i materijalno-tehničke gubitke u Srpskoj i Srbiji.

– Srbi kao narod nemaju nijedan razlog da tu nezakonitu vojnu operaciju amnestiraju stupanjem u NATO. Neka su naši protivnici jaki i uticajni, a mi mali i slabi, ali naša volja je da ne želimo da im se priključimo. Ne želimo vojnu granicu na Drini – kaže Dodik.

On je rekao da Rusija stav Srpske o neutralnosti razumije, ali da od Zapada stiže ultimatum, a pokušavaju i da iskoriste strukturu BiH da nametnu NATO.

Dodik je dodao da je politički razlog zašto Srpska ne želi u NATO taj što od tog članstva ne vidi nikakvu korist, nego gubitak prijatelja, što ne želi.

– Situacija u svijetu na globalnom nivou se usložnjava i već se može razumjeti u kojem pravcu ide. Sada mi ni na koji način ne smijemo izgubiti nijednog od naših partnera – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da ništa dobrog nije ispalo od međunarodnog miješanja u stvari u BiH, te dodao da je uvjeren da je i sama BiH, formirana u ovom obliku, kao rezultat Dejtonskog sporazuma, bila greška.

– Neko je odlučio da stvori BiH, neku iluzornu državu, koja sa posebnom tvrdoglavošću dokazuje svoju nesposobnost da opstane. To se vidi na primjeru kada s predstavnicima drugih naroda potpisujete sporazum, koji već sljedeći dan ne važi – dodao je on.

Komentarišući izjavu američkog zvaničnika Metjua Palmera da će se SAD zalagati za integraciju BiH u EU i NATO, Dodik je rekao da je za članstvo BiH u NATO potrebno da on glasa za to, što se neće dogoditi.

– Naravno da to povlači za sobom masu problema – rekao je Dodik i podsjetio da ga je SAD već stavila na spisak nepoželjnih osoba, ali da on nije izabran da se brine o ličnom komforu, nego da štiti srpske nacionalne interese, a da li se sviđa nekome u Briselu ili ne, to je pitanje za njih, a ne njega, javlja RTRS.

Nema poruka za prikaz